• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija traži sjednicu zbog MAP-a, SNSD optužuje Šarovića da pravi cirkus

Autor SRNA

Opozicija smatra da bi trebalo da se održi posebna sjednica NSRS zbog ''aktivacije MAP-a''. Stigao odgovor šefa poslaničkog kluba SNSD.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je danas Srni da je ova instititucija usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti i da je svima jasno da bez odluke srpskog člana Predsjedništva BiH, a time i Skupštine nema približavanja članstvu u NATO.

Žunić je, reagujući na izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je dostavljanjem Programa reformi BiH pokrenuta aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ i da je potrebna hitna sjednica Narodne skupštine, istakao da SDS I PDP nisu glasali za Rezolucija koja je usvojena 2017. godine.

"Tada je bilo jasno kakav je stav SDS-a o NATO integracijama koje su počele 2005. godine kada su SDS i PDP bili većina u Narodnoj skupštini. Prvi dokument o NATO integracijama je potpisao nekadašnji član Predsjedništva BiH Borislav Paravac /SDS/", rekao je Žunić.

On tvrdi da je Šarović pročitao dokument iz prošle godine gdje se pominju BiH i Sjeverna Makedonija.

"Jasno je da Program reformi BiH nije Godišnji nacionalni program /ANP/ koji je uslov za aktivaciju MAP-a. Ako Šarović ponovo pokušava da izmanipuliše javnost, a naročito da napravi cirkus kao na posljednjoj sjednici Narodne skupštine, kao i na onoj na kojoj smo usvajali Rezoluciju, mislim da nema potrebe za posebnu sjednicu", rekao je Žunić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da je neophodno održati hitnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske nakon što je, kako kaže, dostavljanjem Programa reformi BiH pokrenuta aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/.

"Nakon što je NATO zvanično objavio da je BiH u MAP-u, jasno je da je njegova aktivacija, koja je do tada mirovala, pokrenuta dostavljanjem Programa reformi", rekao Šarović.

Sada je, tvrdi on, BiH u istom statusu sa Sjevernom Makedonijom, odnosno čeka u redu za članstvo u NATO o kome više ne odlučuje, saopšteno je danas iz SDS-a.

Pročitajte i ovo

Prema njegovom mišljenju, nova sjednica Narodne skupštine Republike Srpske mora biti zakazana hitno.

Iz Alijanse je u petak saopšteno da pristupanje BiH Akcionom planu za članstvo /MAP/ ne prejudicira bilo kakvu odluku o potencijalnom članstvu u NATO u budućnosti, te da su reforme na polju odbrane jedna od ključnih pitanja za saradnju.

Saradnja BiH sa NATO-om predviđena je Programom reformi BiH, navode iz ovog vojnog saveza, dodajući da je ta saradnja obostrano korisna.

"BiH mora da nastavi sa demokratskim i reformama na polju odbrane kako bi ispunila težnje ka članstvu u NATO-u i EU i kako bi postala nezavisna demokratska zemlja koja potpuno funkcioniše", navodi se u tekstu.

U tekstu, koji je objavljen u odjeljku "Odnosi sa pojedinačnim partnerskim zemljama" navodi se da su, osim reformi na polju odbrane, za saradnju ključni demokratski, institucionalni i bezbjednosni sektor.

Šta je MAP?

Zakon o odbrani BiH usvojen iz 2005. godine obavezuje Parlamentarnu skupštinu, Savjet ministara i Predsjedništvo BiH da u okviru svojih ustavnih nadležnosti sprovode potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a.

Formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo (MAP) upućen je 2009. godine. U decembru 2018. godine NATO je iskazao spremnost za prihvatanje Prvog godišnjeg nacionalnog plana (ANP), čime bi MAP bio aktiviran. Taj plan nije poslat u NATO, a umjesto njega, upućen je famozni Program reformi koji je prihvaćen na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH 19. novembra ove godine.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE