• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: Sredstva za lokalne izbore će biti obezbijeđena

Autor Fena

Predsjedavajući Savjetaministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da će sredstva za lokalne izbore u BiH, dio koji osigurava Savjet ministara BiH, biti obezbijeđena.

 Tegeltija: Sredstva za lokalne izbore će biti obezbijeđena Izvor: Anadolija - Samir Jordamović

Novac će biti obezbijeđen ili kroz budžet ili posebnom odlukom, rekao je Tegeltija.

Poslaničko pitanje u vezi sa osiguravanjem sredstava za sprovođenje lokalnih izbora postavila je poslanica Mirjana Marinković-Lepić iz "Naše stranke."

Marinković-Lepić je također citirala predsjedavajućeg Tegeltiju, koji je ranije izjavio da „izbori mogu biti raspisani i sredstva obezbijeđena“.

Također je podsjetila na izjavu Tegeltije i „obećanja da Savjet ministara ima mogućnost da donese potrebnu odluku, da se osiguraju sredstva za provođenje izbora, apelujući istovremeno na CIK BiH da nastavi sve izborne radnje koje su neophodne za provođenje lokalnih izbora, a da problem finansiranja ostavi Savjetu ministara BiH“.

Predsjedavajući Savjet ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da i dalje stoji na tom stanovištu, te da se se izbori, po njegovom mišljenju, moraju održati u ovoj godini.

"Sredstva za izbore, onaj dio koji osigurava Savjet ministara BiH biće obezbijeđena ili kroz budžet, što sam siguran da će biti, ili posebnom odlukom za šta postoji zakonski osnov da se donese," naveo je Tegeltija.

Dodao je da postoji pripremljena odluka koju je pripremio kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH, u slučaju da ne bude usvojen budžet institucija BiH u odgovarajućem trenutku.

"Naš plan je bio da se budžet do kraja maja uputi u proceduru. Na žalost, još nije upućen jer su u posljednjem trenutku došli zahtjevi prema Ministarstvu finansija BiH za izmjenu određenih budžetskih korisnika. Zbog toga je pomjereno usvajanje budžeta na Savjetu ministara BiH. Sljedeće sedmice, na sjednici Savjeta ministara biće budžet institucija BiH za 2020. godinu. Unutar tog budžeta biće planirana sredstva i za održavanje lokalnih izbora 2020. godine," kazao je Tegeltija.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE