• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta boli Nešića, a šta SNSD?

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza, Nenad Nešić, prema sopstvenim riječima podnio je sinoć ostavku na mjesto vršioca dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“ zbog zdravstvenih razloga. Analizirali smo te razloge sa političke tačke gledišta.

 Smjena Nenada Nešić DNS SNSD Milorad Dodik Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

U svakom ratu su najgore prva i posljednja godina. Tada se dogodi najviše direktnih sukoba i strada najviše ljudi. Ni politički ratovi nisu izuzetak iako je njihovim akterima kudikamo udobnije. Moglo bi se reći i da im je veoma dobro. Neuralgične tačke takvih ratova su izbori jer se prije, a naročito poslije njih puca iz svih oružja, pa ko preživi...Događaju se smjene, otkazi, preletanja, pobune.

U odnosima SNSD i DNS već odavno nije bilo ''dobro'', ali je bilo podnošljivo, ali izbori su sve bliže i sukob se nije mogao sakriti. Juče je cijeli dan trajao sastanak rukovodstva Republike Srpske i SNSD-a o kadrovskim pitanjima, što se završilo pomenutim Nešićevim ''bolovanjem.''

Simptomi su odavno bili poznati, i Nešićevo uklanjanje nije preveliko iznenađenje i nastavak je "tihog rata" između kaolicionih partnera, kaže novinar iz Banjaluke, Slobodan Popadić, analizirajući jučerašnji politički događaj.

Možda će vas zanimati

''Očigledno je da je Nešić izabrao put spasavanja, ako ne jačanja, DNS kao stranke umjesto dosadašnjeg puta slijepog poslušnika što je DNS dovelo do bezlične partije bez ikakve ideologije. On nije želio da odustane od svog čovjeka kao kandidata za gradonačelnika Prijedora, a vrhunac pokazivanja mišića vidjeli smo prije nekoliko dana, kada je otvoreno zaprijetio koalicionim partnerima da ga moraju više uvažavati i objavio plan da će DNS za dvije godine biti najjača partija u Srpskoj. On sigurno ne bi nastupio na takav način da nema informacije o jačanju partije u nekim ključnim sredinama."

Popadić pojašnjava da je ta poruka upućena prevashodno SNSD-u u čijem je vrhu to prelilo čašu strpljenja. Priča se, nastvalja on, da je drugi razlog to što se Nešić pretjerano kiti perjem „Puteva RS“, predstavljajući sve što tamo uradi kao uspjeh DNS-a.

"Ako svemu tome dodamo poznate sukobe oko javnih nabavki, tendera i izvođača poslova „Puteva“, onda u svemu ovome treba tražiti i finansijsku stranu problema."

Nešićeva ostavka, a ne formalna smjena, odnosno neproduženje mandata vršioca dužnosti je vrsta kompromisa barem dok se ne vidi da li će se Nešić "primiriti."

Izvor: Putevi RS

"Moguće je da status kvo potraje do iza lokalnih izbora, jer u ovom trenutku SNSD nije u interesu da izgubi podršku DNS koja mu je prijeko potrebna u nekim lokalnim zajednicama. Ako bi kaolicija pukla, mislim da bi na većem gubitku na sljedećim izborima bio SNSD jer je napravljena atmosfera da svi u koaliciji moraju da rade za njihove kandidate. Drugo, Nešićev glas je prijeko potreban SNSD-u u Sarajevu, prilikom entitetskog glasanja, a poslanici DNS u NSRS potrebni su za dvotrećinsku većinu, koja je neophodna da bi potvrdila svaki Dodikov veto u Predsjedništvu BiH," objašnjava Popadić tačke spajanja ove dvije stranke.

Međutim, desi li se da Nešić nastavi sa radikalnim nastupima, poput onog u Bijeljini, nastavlja novinar, možemo očekivati da SNSD krene u konačan okršaj sa DNS, u vidu raskida koalicije, smjene njihovih funkcionera, krivičnim prijavama i moguće novo cijepanje DNS.

''Les Miserables''

Novinar Saša Bižić u ovakvom toku događaja između SNSD i DNS takođe ne uočava probleme medicinske već interesne prirode i analizira da je po svemu sudeći, ovo posljedica interesnih neslaganja, bilo da je riječ o tokovima novca u „Putevima RS“, bilo da je u pitanju borba za glasove u Istočnom Sarajevu, dakle na Nešićevom "terenu", koji je važan i SNSD-u.

"Jeste malo neobično da se SNSD na takav čin odlučio u fazi kad se DNS skoro potpuno uklopio u njihovu predstavu o idealnim koalicionim partnerima, a to su oni koji jedva prelaze cenzus. Međutim, činjenica da do razlaza dolazi nakon Nešićevog komotnijeg istupa u Bijeljini pokazuje da se saveznicima ne toleriše čak ni minimalno talasanje i simuliranje opozicione retorike u funkciji predizborne kamanje."

Oštre poruke Nenada Nešića koalicionim partnerima na skupu u Bijeljini.
Izvor: YouTube

Bižić upozorava da je u odnosu SNSD - DNS sve moguće, što se potvrdilo u proteklim godinama, pa nije isključeno da ''ova sapunica'' krene u više smjerova: od povlačenja smjene ili navodne ostavke i naprasnog ''pomirenja'', do novog cijepanja DNS-a ili prodora Darka Banjca, primjećuje Bižić - još podobnijeg za SNSD - u prvi plan.

"U takvim okolnostima, nije isključeno da prijedorski odbor krene svojim putem, kao lokalni pokret. Šta god da se desi, na budućnost, u smislu funkcionerskog udomljavanja, može da računa tek pokoji funkcioner ove stranke, a partiju kao cjelinu čeka teška defanziva kao posljedica viišegodišnjeg držanja unutar vladajuće koalicije u skladu sa nazivom najpoznatijeg romana Viktora Igoa, a nije riječ o 'Zvonaru Bogorodičine crkve'," zaključuje Bižić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE