• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTORIJSKI SUSRET: Deklaracija o boljim odnosima

U toku susreti Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića koje obe strane ocenjuju kao istorijski i značajan korak ka smanjivanju tenzija između zvaničnog Beograda i Zagreba.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i srpski mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić sastali su se prvo u Dalju i Erdutu s hrvatske strane. U Subotici potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

...................

17.20 - "Pokazali smo da želimo da se naši odnosi unapređuju. I Srbi i Hrvati žele dobre odnose. Srbi u Hrvatskoj se osećaju bolje kada su međudržavni odnosi dobri, kao i Hrvati u Srbiji. Nismo razgovarali o evropskom putu Srbije. Uradili smo mnog više nego ranije, kada su se samo osmehivali, a ništa nisu radili", rekao je Vučić.

17.15 - "Nismo potpisali deklaraciju jer je neko od nas to tražio, nego zato što želimo da unapredimo odnose i rešimo otvorena pitanja", rekla je Kolinda Grabar Kitarović posle potpisivanja deklaracije.

17.00 - Vučić i Kolinda Grabar Kitarović potpisali u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, koja sadrži šest tačaka. Deklaracijom je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države aktivno pokrenu ili ubrzaju procesi unapređenja bilateralne zaštite manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

14.50 -  Aleksandar Vučić i  Kolinda Grabar Kitarović posetili su danas Donji Tavankut, mesto kod Subotice, u kojem većinsko stanovništvo čine Hrvati i Bunjevci. Vučić i Grabar Kitarović dočekani su aplauzom, a potom su obišli galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame i prisustvovali umetničkom programu kulturno-umetničkog društva HGU "Festival bunjevačkih pisama" i pevačke grupe "Kraljice Bodroga". Kako je predviđeno, oni će u prostorijama hrvatskog kulturno-prosvetnog društva "Matija Gubec" održati sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a zatim nastaviti u Suboticu gde je planirano da potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

14.20 - Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac ocenio je da je je na sastanku pokazana velika zainteresovanost obe strane da odnosi dveju država konačno počnu da otopljavaju i postanu odnosi saradnje.  Kao najveći problem u odnosima dveju država, Pupovac je naveo odsustvo komunikacije zmeđu dveju vlada, to što, kako je rekao, izmedu dva naroda postoji jedna vrsta neprijateljskog pogleda, kao i nepoštovanje manjinskih prava. "Hrvati u Srbiji imaju svoje probleme koje oni najbolje osećaju. I mi smo s njima imali razmenu mišljenja juče ovde u Vukovaru, dok Srbi u Hrvatskoj imaju malo veća prava u pogledu zakona, ali kada je poštovanje tih zakona u pitanju onda je to daleko manje", rekao je Pupovac. Upitan na šta konkretno misli, Pupovac je rekao da se u Hrvatskoj ne poštuje pravo manjine na miran život.

13.40 - Sastanak  Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj završen je nakon više od jednog sata razgovora. Razgovori Vučića i Grabar Kitarović nastavljaju se u Srbiji, gde će posetiti Donji Tavankut i obići Dom kulture "Matija Gubec".

13.17 -  Evo šta piše u deklaraciji koju su potpisali Vučić i Grabar Kitarović.

13.03  - "Posebna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovde sa Aleksandrom Vučićem, kako bismo podcrtali važnost i bogatstvo naših manjina, napisala je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u knjizi utisaka u rodnoj kući srpskog naučnika Milutina Milankovića u Dalju.  "Hrvatska je ponosna na njega. On može biti primer i mladim naraštajima, kako svojim naučnim radom, tako i životnim putem", napisala je predsednica Hrvatske.

Vučić je, primetivši da će zabeležiti utiske drugačije od uobičajenih, oficijelnih poruka, napisao da se nada da će Srbija i Hrvatska, pod okriljem Milankovićevog doma, izgraditi bolje odnose.
Predsednik srpske vlade je napisao da se osetio ponosnim i počastvovanim što je imao priliku da poseti dom jednog od najvećih Srba, koji je svojim znanjem zadivio ceo svet.
Napisao je i da je Milanković bio mostograditelj, da je pravio mostove u realnosti, ali i u duhovnom smislu. "Nadam se da ćemo pod okriljem njegovog doma, uz prisustvo hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović izgraditi bolje donose između Srbije i Hrvatske, srpskog i hrvatskog naroda", napisao je Vučić. 

Pogledajte

00:00
vučić kolinda
vučić kolinda
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

12.16 Kolinda i Vučić su zajednički otkrili spomenik Milutinu Milankoviću, rukovali se i otišli u rodnu Milankovićevu kuću gde će se održati sastanak s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Predsednika srpske vlade i hrvatsku predsednicu pored Dunava dočekali su meštani, sa aplauzom i porukama da su zadovoljni što su oni danas tu. U Dalju, inače, žive Srbi, Hrvati i Mađari, a Srbi su većinski narod.

12.00 - Vučić i  Kolinda Grabar Kitarović posetili su u Dalju rodnu kuću čuvenog srpskog naučnika Milutina Milankovića. Oni su dočekani hlebom i solju. Kolinda i Vučić družili su se i rukovali s građanima. Prethodno  su izašli iz kuće i razgledavali deo postava izložbe koji se nalazi u dvorištu ispred kuće.

11:15 Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić stigli su u Dalj , nakon sureta na mostu između pograničnih mesta Erduta i Bogojeva, kod graničnog prijelaza Erdut.

Vučić i Kitarović će kasnije danas potpisati u Subotici deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

U Donjem Tavankutu oduševljeni

Dolazak Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović naišao je na oduševljenje meštana Donjeg Tavankuta, koji smatraju da je to istorijska poseta koja će pomoći boljem suživotu svih zajednica na tom prostoru. Kako je reporteru Tanjuga rekla meštanka Marija Simić, poseta mnogo znači za unapređenje odnosa, ali i za život mladih u tom mestu. "Ovo je istorijski dan jer deklaracija (o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske) znači pružanje ruke prijateljstva za sve nas i to znači lepšu budućnost za naše selo i našu manjinu", rekla je Simić. NJena sugrađanka Djula Kopilović smatra da dolazak dvoje visokih državnika znači mnogo za meštane Donjeg Tavankuta, koji su se i do sada dobro slagali i da je to "veliki plus".

Današnji susret i taj dokument ocenjuju se i u srpskoj i u hrvatskoj političkoj javnosti kao istorijski, te kao značajan korak ka smanjivanju tenzija između zvaničnog Beograda i Zagreba i iskorak u pravcu bolje saradnje i rešavanja otvorenih pitanja.

Vučić i Kitarović će zatim u Donjem Tavankutu u Srbiji posetiti Dom kulture "Matija Gubec".

Popodne u Gradskoj kući u Subotici predviđeno je da dvoje zvaničnika potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Biće to prva poseta hrvatske predsednice Srbiji i ona nije zvanična, već je radnog karaktera i treći susret premijera Srbije sa predsednicom Grabar Kitarović, od njenog stupanja na tu dužnost, februara 2015.

Prvi put, oni su se susrereli na inauguraciji Grabar Kitarović u Zagrebu, a zatim proletos u Mostaru u okviru Međunarodnog sajma privrede, kada su imali i kratak neformalni razgovor u "četiri oka."

Hrvatska agencija Hina je, najavljujući ovaj susret, saopštila da se radi o želji obe strane da se podvuče crta i krene napred u odnosima dveju država.

Deklaracija, kako se navodi, uključuje pitanja manjina, nestalih, granice i sukcesije.

Pozivajući se na izvore s Pantovčaka, Hina je prenela da ovaj susret predstavlja snažni "izraz političke volje", te da je on dogovoren direktnom komunikacijom dva kabineta, bez ikakvih posredničkih aktivnosti bilo koje strane.

"Činjenica da deklaraciju potpisuju predsednica jedne države i premijer druge proizlazi iz toga što je zaključeno da je sa srpske strane Vučić stvarni lider koji ima moć da konačno krene u konkretno rešavanje problema", prenela je Hina.

Srpski premijer je uoči sutrašnje posete za Hrvatsku radio televiziju izjavio da potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja s hrvatskom predsednicom predstavlja "prvi korak u otopljavanju odnosa Hrvatske i Srbije."

"Mislim da smo postigli odličan rezultat. Sporazum se bavi suštinskim, ozbiljnim, strateškim pitanjimaza Srbiju i Hrvatsku. Treba da pokušamo više da razgovaramo jedni sa drugima, pokažemo veće poštovanje jedni prema drugima", rekao je Vučić.

Ceo intervju pročitajte OVDE.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarovic rekla je za Radio televiziju Srbije da postoji iskrena volja obe strane da se krene u rešavanje otvorenih pitanja, kao i da srpski premijer Vučić i ona žele da njihov sutrašnji susret zaista bude istorijski.

"Ovo nije još jedan protokolaran susret. Nama nije cilj da se to samo zabeleži na papiru ili da se pošalje poruka međunarodnoj zajednici da smo se sastali. Na kraju, sastanak sa Vučicem u ponedeljak nije podstakla međunarodna zajednica, već je motivisan obostranom željom da se načine konkretni koraci u priblizavanju dve države", rekla je predsednica Hrvatske.

Ovaj intervju pročitajte OVDE.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je susret premijera Vučića i predsednice Grabar Kitarović ocenila kao "pozitivan znak" i priliku da dođe do relaksacije odnosa dve zemlje, kao i da se krene u rešavanje otvorenih pitanja.

Ona je podsetila da postoji višegodišnja radikalizacija u odnosima Srbije i Hrvatske koja je počela predizbornom kampanjom za predsedničke izbore u Hrvatskoj, a nastavljena parlamentarnim izborima i ovo je prvi pozitivan znak u odnosima dve zemlje.

"Zaista se radi o izuzetno važnom susretu imajući u vidu da posle blokada, kao i činjenica da je u prethodnoj predizbornoj kampanji tema Srbije i Srba bila jedna od presudnih koja je presuđivala o ishodima izbora", rekla je Joksimović i dodala da će tokom sutrašnjeg susreta biti iskazana dobra politička volja da se krene sa rešavanjem ovog pitanja, tako što će se dogovarati Beograd i Zagreb direktno.

Ukoliko, međutim, dogovor izostane biće uključena i međunarodna arbitraža, naglasila je Joksimović.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da će susret srpskog premijera i hrvatske predsednice uslediti posle perioda veoma hladnih odnosa, te da je to dobar gest kojim dve zemlje žele da pokažu da mogu da sarađu na bilateralnom nivou.

Popov u izjavi Tanjugu podseća da je susret upriličen ubrzo nakon pada hrvatske vlade, koja je krajnje radikalizovala političku scenu u toj zemlji i delom doprinela remećenju odnosa između Srbije i Hrvatske.

Dodaje, međutim, da ne treba zanemariti činjenicu da se približava samit u Parizu, u okviru Berlinskog procesa, te da obe zemlje žele da pokažu Evropi da mogu da sarađuju na bilateralnom nivou.

Ocenivši da su odnosi, dve najvažnije zemlje regiona, najgori od devedesetih godina, Popov je naveo da je trenutno jedan od većih problema u odnosima dve zemlje to što Hrvatska zloupotrebljava bilateralne sporove, koji se "vuku" još iz devedesetih godina, i blokira Srbiju na putu ka EU, što je, dodaje, naljutilo i Evropljane.

On je, međutim, ukazao da je dobro to što se nakon perioda veoma hladnih, zaleđenih odnosa dve zemlje dešava jedan dobar gest, ali i dodaje da to nije dovoljno ukoliko ne usledi suštinski i konkretan korak.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE