Naučite kako da napravite domaći italijanski sos od paradajza sa bosiljkom. Jednostavan recept za zimnicu, savršen za paste i druga jela.
Italijanski paradajz sos je jednostavan, a opet pun ukusa. Pravi se od svježih paradajza i malo bosiljka, bez viška začina i dodataka. Ovaj recept je osnova mnogih jela i prava lejtnja zimnica.
Sastojci:
- 2 kg svježih paradajza
- So po ukusu
- Svježi listovi bosiljka
Priprema:
Pripremite paradajz
Operite paradajz, uklonite peteljke i prepolovite ih. Blago ih iscedite da uklonite sjemenke i višak vode.
Kuvajte sos
Stavite paradajz u šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta uz povremeno mješanje. Dodajte so kada se paradajz potpuno raspadne.
Pasirajte sos
Propasirajte kuvani paradajz kroz pasirku ili mlin za povrće da dobijete glatku pulpu i sos.
Flaširanje
Sipajte sos u sterilne flaše ili tegle. Dodajte u svaku malo svježeg bosiljka i dobro zatvorite.