• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj Netflix dominacije: Da li će Disney preuzeti tron?

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Konkurencija im se opasno približila u Americi, dok Netflix ima prednost u ostatku svijeta.

 netflix i dizni ko ima više pretplatnika Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Mollie Sivaram

Gledanje filmova i serija je mnogim ljudima pomoglo da prebrode 2020. godinu, a pandemija koronavirusa je izrodila nove striming servise koji su pružili značajan otpor kompaniji Netflix.

Netflix je kao dugogodišnji igrač i tokom protekle godine bio najkorišćeniji striming servis, ali su i rivali zabeležili odlične rezultate.

Možda će vas zanimati:

Tako je Netflix zabilježio pad od 31% u odnosu na prethodnu godinu na tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama. Razlog za tako nešto je sigurno pandemija koronavirusa koja je natjerala veliki broj Amerikanaca da ostanu svojim kućama. Iako možda zvuči kontradiktorno, te pomislite da baš to treba da bude razlog zbog kog će Netflix zabeležiti rast, dogodilo se suprotno!

Naime, veliki broj kompanija se uključilo u borbu, te je slobodno tržište sa bogatom ponudom došlo do izražaja. Podaci Ampere Analysis kompanije pokazuju da je Netflix prvi u Americi sa 20% udjela na tržištu, dok se konkurencija opasno približila. Drugu poziciju je zauzeo Amazon Prime Video sa 16%, treći je Hulu sa 13%, HBO Max četvrti sa 12%, dok je Disney+ kompletirao top 5 sa 11%. Ostatak su tržišta čini 28%, a tu spadaju Apple TV+, Starz, Paramount+ i mnogi drugi, prenosi The Wrap

Pa da li Netflix treba da se zabrine? I da i ne je odgovor. Ta kompanija je zaradila više od 25 milijardi dolara, a u protekloj godini je dobila još 37 miliona preplatnika, od toga je 80% van područja Amerike, što je izuzetno važno jer mnogi drugi servisi još uvijek nisu dostupni u svim dijelovima svijeta! Sada Netflix ima oko 203 miliona korisnika širom svijeta, govore podaci analitičke kompanije Statista iz poslednjeg kvartala 2020.godine.

Možda će vas zanimati:

Istraživači Ampere Analysis kompanije ističu da će Disney+ preuzeti treću poziciju do kraja ove godine i da će potpuno nadmašiti Hulu i HBO Max. Oni vjeruju da će Disney zahvaljujući svojim striming servisima kao što su ESPN+, Disney+ i Hulu preuzeti Netflix-ov tron do 2024. godine! Disney je povećao svoj budžet za pravljenje sadržaj na 15 milijardi dolara, a cilj te kompanije je da do 2024. godine dostigne 260 miliona pretplatnika, prenosi DailyMail.

Disney+ je za samo 16 mjeseci od lansiranja uspio da pridobije 100 miliona korisnika, to je Netflix-u pošlo za rukom tek poslije 10 godina. Borba za prevlast striming servisa tek predstoji, vidjećemo kako će se konkurencija ophoditi prema ostatku svijeta gdje Netflix već ima ogromnu prednost!

Koju striming platformu za filmove i serije vi koristite?

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS