• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stara igračka u novom ruhu: Kad se ukrste Tamagochi i Star Wars

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Iako su danas svi uređaji na neki način Tamagotchi, sa boljim ekranima i sa više od tri dugmeta, ali sa istom tehnikom čiji je cilj da kod korisnika izazove osjećaj krivice ukoliko ne obavi neki zadatak, novi ljubimac ipak ima publiku.

 Stara igračka u novom ruhu: Kad se ukrste Tamagochi i Star Wars Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Cosmoh love

Tamagotchi groznica je tresla generacije koje su odrastale krajem devedesetih godina prošlog vijeka, a mnogi tvrde da je odredila njihov odnos prema tehnologiji – danas su tu nove verzije, pa se u ljubimca pretvorio i robot R2-D2 iz Star Wars filmova.

Igračka je funkcionisala tako što je korisnik reagovao na obavještenja i hranio, šetao i njegovao svoju digitalnu životinju, zauvijek zarobljenu u plastičnu školjku.

Možda će vas zanimati

Pištanje je vlasnika proganjalo od jutra do mraka i prenosilo poruke koje su značile samo jedno: „Pritisni dugme ili će Tamagotchi umrijeti“.

Zvuci starog digitalnog ljubimca već nekoliko godina mogu ponovo da se čuju, a kroz novu verziju osmišljenu specijalno za eru pametnih telefona – Tamagotchi On.

Igračka ima displej od 2,5 inča, tako da staje u dlan, ali ne i u džep. Tu je i Bluetooth konekcija kako bi igračka mogla da se poveže na telefon, što je bilo moguće još sa Tamagotchi 4U, ali samo preko NFC protokola, i jedino u Japanu. Noviji Tamagotchi nudi punu Bluetooth povezanost, pa digitalni ljubimac može da se premiješta u aplikaciju, gdje se „upoznaje“ sa drugim ljubimcima, učestvuje u događajima, te preuzima različite podatke. Može da radi i samostalno, pa na prednjoj strani ima tri standardna dugmeta. Ljubimac je na početku smješten u jednu sobu, a korisnici kasnije mogu da kupuju i dodatne prostorije.

Iako su danas svi uređaji na neki način Tamagotchi, sa boljim ekranima i sa više od tri dugmeta, ali sa istom tehnikom čiji je cilj da kod korisnika izazove osjećaj krivice ukoliko ne obavi neki zadatak, novi ljubimac ipak ima publiku, pa stoji iza displeja i čeka da se pritisne dugme.

Star Wars Droids: the Adventures of R2-D2 and C-3P0
Izvor: Smart Life/ @Thall Joben

I tu nije kraj – stigao je i Tamagotchi Star Wars R2-D2. Pojavio se u novembru 2021. godine, ali tek sada privlači veću pažnju. U sebi je spojio igračku koja je jedan od simbola prošlih vremena, te Star Wars robota koji je takođe vladao krajem XX vijeka, kroz reprize animirane serije „Star Wars Droids: the Adventures of R2-D2 and C-3P0“. Nedostaju samo Evoksi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS