• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH će potrošiti 3,5 miliona KM za svjetsku izložbu: U Dubaiju sve skupo, pa i kanapei

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

BiH će za izložbu „EXPO 2020 Dubai“ koja traje od 20. oktobra ove do 10. aprila 2021. godine izdvojiti gotovo tri i po miliona maraka, a najviše novca će biti izdvojeno za troškove produkcije materijala i transformacije BiH paviljona u skladu sa mjesečnim temama izložbe.

 BiH EXPO 2020 Dubai troškovi Izvor: MONDO, J.D.

Za tu stavku će biti izdvojeno 150 000 KM, dok će prema troškovniku za učestvovanje BiH na pomenutoj izložbi za trošak organizacije kulturno-umjetničkog programa projekta za "Nacionalni dan", uključujući vize, avio karte, smještaj, honorar umjetnika, biti izdvojeno 103. 700 KM.

Kao što je već poznato da je u Dubaiju sve skupo, tako će BiH za koktele i kanape sendviče dobrodošlice za šest mjeseci potrošiti 67,5 hiljada maraka.

Glavni kuvari BIH za pripremu jela nacionalne kuhinje i dva pomoćna kuvara (smještaj, avio karta, viza, osiguranje za glavnog kuvara plus angažman za pomoćne lokalne kuvare) će BiH koštati 17- 000 maraka.

Kako je i ranije najavljeno BiH će učestvovati na ovoj izložbi i predstaviti svoje potencijale u okviru podteme "Prilika" s fokusom na obrazovanje, zapošljavanje, nove industrije i finansijski kapital.

Tema izložbe je "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti", a kako je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH već najavilo Dubai otvara potencijalne mogućnosti pristupa tržištima zemalja za ukupno 3,2 milijarde potrošača.

Na izložbi se očekuje predstavljanje oko 200 zemalja.

Možda će vas zanimati

"U predhodnom periodu, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u skladu sa svojim nadležnostima, preduzelo određene aktivnosti na pripremi za „EXPO 2020 Dubai“. Na prijedlog  Ministarstva, Savjet ministara BiH donio je Odluku o osnivanju Organizacionog odbora BiH za pripremu učestvovanja BiH na „EXPO 2020 Dubai“, čiji je zadatak između ostalog predlaganje programa učestvovanja BiH na istom, predlaganje finansijskih sredstava Savjetu ministara BiH, te koordinacija i praćenje programa," navedeno je u Odluci o usvajanju "Troškovnika za učestvovanje BiH na EXPO 2020."

Kako je navedeno u odluci, od početka 2019. godine održan je niz sastanaka sa organizatorima „EXPO 2020 Dubai“ o pripremi učestvovanja BiH, što je dovelo do zaključenja Ugovora o učešću na „EXPO 2020 Dubai“ od 15. avgusta 2019. godine, te odobravanja pomoći za BiH od strane organizatora, u iznosu od oko 1,5 miliona američkih dolara.

"Pored prethodno navedenih sredstava neophodno je obezbijediti i dodatna sredstva koja će omogućiti realizaciju projektnih zadataka i organizacije cjelokupne manifestacije," istaknuto je u pomenutom dokumentu.

Kako je navedeno u odluci, analizom svih planiranih troškova Organizacioni odbor je na sastanku održanom 26. novembra 2020. godine, izradio prijedlog troškovnika za učestvovanje Bosne i Hercegovine na “EXPO 2020 DUBAI” u cilju obezbjeđivanja potrebnih finansijskih sredstava i drugih izvora finansiranja, u ukupnom iznosu od 3.382.414,43 KM sa uračunatim PDV-om, koje će Bosna i Hercegovina imati obavezu da snosi u toku cjelokupne manifestacije i njenog učešća na izložbi.

"Prijedlog finansijskih sredstava će nakon obavljenih e-konsultacija, te dobijene saglasnosti Ministarstva finansija i trezora BiH, kao i Kancelarije za zakonodavstvo BiH, biti upućen Savjetu ministara BiH na konačno usvajanje,“ pojašnjeno je u odluci.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE