• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS će platiti doprinose zaposlenima u ugostiteljstvu, turizmu i umjetnosti, evo koji su uslovi

Autor Željko Svitlica

Privrednim subjektima, koji ispunjavaju uslove, biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju.

 Izvor: Vlada RS

Vlada Republike Srpske donijela je na 99. sjednici održanoj 03.12.2020. godine Uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona, kojom se uređuju uslovi i isprave za dokazivanje njihove ispunjenosti i druga pitanja od značaja za postupak dodjele sredstava privrednim subjektima ovih privrednih grana.

"Cilj donošenja uredbe je pružanje podrške za održavanje likvidnosti privrednim subjektima, koji obavljaju ugostititeljsku djelatnost u objektima za smještaj, djelatnost turističke agencije i izvođačku umjetnost, a koji s obzirom na postojeću epidemiološku situaciju trpe štetne posljedice zbog smanjenja obima poslovanja. Sredstva za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona predstavljaju novčana sredstva Kompenzacionog fonda Republike Srpske, koja se dodjeljuju privrednim subjektima kao podrška poslovanju i redovnom izmirivanju poreza i doprinosa na ime zaposlenih radnika," saopšteno e iz MInistarstva trgovine i turizma RS.

Pročitajte i ovo

Privrednim subjektima, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom, biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, za period jul-septembar 2020. godine.

Postupak dodjele sredstava sprovodiće Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a korisnici sredstava mogu biti privredni subjekti koji obavljaju djelatnost ugostiteljskih usluga za smještaj, djelatnost turističkih agencija i tur-operatera i izvođači umjetnosti.

"Pravo na dodjelu sredstava ostvaruju privredni subjekti koji imaju registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske, koji nisu smanjili broj radnika za više od 15%, poredeći broj radnika na dan 31. avgust 2020. godine sa danom 29. februar 2020. godine, koji imaju finansijski gubitak, koji podrazumijeva pad prometa u periodu jul-septembar 2020. godine u procentu od najmanje 40% i više u odnosu na isti period 2019. godine i koji su izmirili poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, zaključno sa 30.06.2020. godine," stoji u pojašnjenju jučerašnje odluke Vlade RS.

Navodi se da se kod pokazatelja koji se tiču smanjenja broja radnika ne uzimaju u obzir radnici kojima je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, radnici koji su ostvarili pravo na penziju i otkazi ugovora o radu od strane radnika.

Za privredne subjekte koji nisu bili registrovani ili koji nisu obavljali djelatnost u periodu jul-septembar 2019. godine, pad prometa iz istog perioda 2020. godine poredi se sa ostvarenim prosječnim prometom u decembru 2019. godine, januaru i februaru 2020. godine.

"Privredni subjekt inicira pokretanje postupka za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava podnošenjem zahtjeva Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, odnosno Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske ukoliko je u pitanju izvođačka djelatnost. Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske poziva sve privredne subjekte obuhvaćene ovom Uredbom da prijave podnesu najkasnije do 20. decembra 2020. godine. Ukoliko je privredni subjekt u momentu donošenja rješenja po ovoj Uredbi već uplatio poreze i doprinose za period jul-septembar 2020. godine, ta će se uplata smatrati kao pretplata za naredni poreski period," zaključuje u saopštenju Ministarstva trgovine i turizma.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE