• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deripaska: Dosvidanja RTB Bor

Ruska kompanija SMR, drugoplasirana na tenderu za privatizaciju RTB Bor saopštila je da odustaje od kupovine kombinata.

 Deripaska: Dosvidanja RTB Bor  Izvor: MONDO

Agencija za privatizaciju sa ruskom kompanijom neće ni pregovarati o prodaji RTB Bor.

U obrazloženju kompanije SMR navodi se da je razlog odustajanja to što im je Agencija za privatizaciju tražila da izmene ponudu.

Agencija će danas saopštiti da li će biti objavljen novi, treći tender, ili će se na drugi način tražiti strateški partner za RTB Bor.

SMR (Strikeforce Mining and Resources Limited), deo grupe Bejzik element Olega Deripaske, saopštio je danas da je odlučio da ne učestvuje u daljim pregovorima sa srpskom Agencijom za privatizaciju o preuzimanju imovine RTB Bora.

Drugi tender za RTB Bor raspisan je u oktobru 2007. i SMR je proglašen drugoplasiranim ponuđačem sa ponuđenih 370 miliona dolara i 414 miliona dolara investicija.

Ugovor sa prvoplasiranim ponuđačem, austrijskom kompanijom Atek, poništen je jer ni u dodatnom roku nije uplatila ponuđenu cenu od 466 miliona dolara.

Pošto do sporazuma sa austrijskom kompanijom nije došlo, Agencija za privatizaciju ponudila je SMR da ponovo počnu pregovre.

"Bili smo spremni da pregovaramo sa Agencijom pod uslovima koji su prvobitno predloženi. Mejdutim, Agencija je pregovore uslovila podnošenjem daljih finansijskih garancija pod bitno drugačijim uslovima", istakao je direktor SMR Džefri Piter Kauli.

"Bili smo veoma zainteresovani za veliki industrijski kompleks kakav je RTB Bor i otvoreni za konstruktivan dijalog. Insistirali smo da kod ocene ponude srpska vlada ne treba da gleda samo cenu, nego i predložene investicije koje su u našem slučaju bile više nego dva puta veće od minimalnog traženog nivoa", dodao je Kauli.

Uslovi koje su postavile srpske vlasti za nastavak pregovora znatno menjaju ponudu SMR i zato je kompanija odlučila da dalje ne učestvuje na tenderu, zaključuje se u saopštenju ruske kompanije.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE