• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozivi za upis besplatnih akcija

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je poziv građanima, zaposlenima i bivšim radnicima javnih preduzeća za upis besplatnih akcija.

 Pozivi za upis besplatnih akcija Izvor: MONDO

U oglasu objavljenom na sajtu Agencije (www.priv.yu), navodi se da je rok za prijavljivanje građanja od ponedeljka 28. januara do 31. jula 2008. godine, a prijave se mogu obaviti na šalterima Pošte Srbije.

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji su stekli punoletstvo do kraja prošle godine i državljanstvo Srbije do 3. januara ove godine, a imali su prebivalište u Srbiji na dan 30. juna 2007. godine.

Uz to, uslov je i da do kraja roka ze evidentiranje budu upisani u birački spisak i da do sada nisu dobili besplatne akcije u privatizaciji.

Procenjuje se da će oko četiri miliona građana imati pravo na besplatne akcije i da će im u jednakim iznosima biti podeljene akcije u vrednosti od četiri milijarde evra, što znači da će svaki građanin dobiti akcije vredne 1.000 evra.

Za besplatnu podelu su, za sada, predviđene akcije šest javnih preduzeća, Naftne industrije Srbije, Elektroprivredee Srbije, Jat ervejza, Telekoma, Galenike i Aerodroma "Nikola Tesla".

Građani se moraju prijaviti lično, navodi se u oglasu.

Lična karta i kartica banke u kojoj imaju račun su jedini dokumenti koji će građanima biti potrebni za prijavljivanje, a ako nemaju račun u banci Poštanska štedionica će im besplatno otvarati račun.

Kako se navodi, privremeno raseljeni sa Kosova i Metohije pored lične karte moraće da pokažu i legitimaciju raseljenog lica ili zeleni karton.

Građani koji su u inostranstvu prijave podnose u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a za one koji su nepokretni ili su na izdržavanju zatvorske kazne, evidentiranje će obavljati posebna komisija.

Nepokretna lica moći će da se prijave na besplatan broj info centra Pošte 0800 100 300, nakon čega će ih posetiti komisija za prijavu, a preko istog broja i svi ostali građani moći će da dobiju dodatne informacije o prijavljivanju.

Za građene koji u postupku evidentiranja podnesu netačne podatke predviđena je kazna od 5.000 do 10.000 dinara, a kazna od 10.000 do 50.000 dinara za radnike pošta i diplomatsko-konzularnih predstavništava koji ne budu poštovali predviđenu proceduru.

Agencija za privatizaciju će građane koji se prijave u predviđenom roku upisati u evidenciju nosilaca prava na besplatne akcije i izdati im potvrdu do 31. decembra ove godine, koja će biti dostavljena na adresu iz lične karte.

Kako je ranije kazao ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić prve uplate građanima od prodaje akcija koje su u Privatizacionom registru očekuju se početkom 2009. godine, a očekuje i da će trgovina akcijama javnih preduzeća, koje će građanima besplatno biti podeljene, početi u prvoj polovini iduće godine.

Zaposleni i bivši zaposleni u Jatu i Naftnoj industriji Srbije (NIS) iz Novog Sada, pančevačkoj Transnafti i novosadskom Srbijagasu mogu se prijaviti od 28. januara do 30. marta.

Poziv za radnike Galenike, Telekoma i PTT-a traje od 31. marta do 30. maja.

Za zaposlene na Aerodromu, u Elektroprivredi Srbije, Elektromreži Srbije, Preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", kao i preduzećima Kopovi Kosova, Termoelektrane "Kosovo" i Elektrokosmet traje od 31. maja do 31. jula.

Uslov za upis akcija je da su zaposleni i bivši zaposleni bili punoletni 31. decembra 2007. godine, da su upisani u birački spisak, da su 3. januara 2008. godine imali državljanstvo Srbije i da su 30. juna imali prebivalište na teritoriji Srbije ili status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije.

Prilikom prijavljivanja potrebno je priložiti ličnu kartu na uvid, fotokopiju lične karte, uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci, overenu fotokopiju radne knjižice i potvrdu o ostvarenim godinama staža u preduzeću.

Raseljeni radnici i bivši zaposleni sa Kosova i Metohije podnose na uvid i legitimaciju raseljenog lica ili zaleni karton.

Prijavljivanje će se obavljati u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji, nepokretna lica treba da pozovu besplatan broj 0800 100 400 da bi se dogovorili o poseti komisije koja će ih prijaviti za besplatne akcije, a građani u inostranstvu koji po ovom osnovu stiču pravo na upis akcija prijavu podnose u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Za dostavljanje lažnih podataka kazna se kreće od 5.000 do 10.000 dinara.

Zaposleni i bivši zaposleni dobiće akcije u vrednosti 200 evra po godini staža, obračunatih po procenjenoj tržišnoj vrednosti preduzeća pre privatizacije.

Procenjuje se da će akcije dobiti 150.000 penzionera, bivših i sadašnjih radnika javnih preduzeća.

Oni koji se prijave za besplatne akcije kao građani gube pravo na akcije po osnovu staža u javnim preduzećima.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE