• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro na prodaju državni kapital u 10 preduzeća u RS

Autor Dušan Volaš

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS ponudiće ove godine na prodaju državni kapital u 10 preduzeća, a na spisku se ponovo našao Rudnik željezne rude Ljubija, čija privatizacija je proteklih godina izazvala prvi veliki razdor u tada vladajućoj koaliciji u Srpskoj.

 Uskoro na prodaju državni kapital u 10 preduzeća u RS Izvor: Youtube/printScreen

Prodaja 64,9 osto državnog kapitala u rudniku Ljubija planirana je na berzi organizovanjem posebnih aukcija uz mogućnost postavljanja uslova i kvalifikacionih kriterijuma za učesnike.

Za kupovinu državnog kapitala u ovom rudniku ranije su bile zainteresovane kompanije Israeli Investment Group i Arcelor Mittal iz Luksemburga, a posljednji pokušaj prodaje propao je početkom 2019. godine kada je organozovana aukcija na berzi, ali nijedna od ovih kompanija nije dostavila ponudu. IRB je tada državni kapital ponudila po početnoj cijeni od 69 mil KM.

Osim rudnika Ljubija, Planom privatizacije IRB-a za ovu godinu, ali putem redovnog berzanskog trgovanja, predviđena je prodaja 42,2% državnog kapitala u Krajinapetrolu, kao i u preduzećima Mlinpek iz Prnjavora, Budućnost Šamac, Stočar Banjaluka, BRC Šeher i PD Semberija.

Planirana je i privatizacija tri preduzeća koja je Vlada RS osnovala na imovini kupljenoj u stečaju, a radi se o firmama Novi mermer Šekovići, Novi autodijelovi Rudo i Nova tvornica prečistača Rogatica.

(Capital.ba)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE