• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naftaši najavili pojeftinjenje: Očekuje se blagi pad cijena goriva u Srpskoj

Autor Dušan Volaš

Nakon što su cijene naftnih derivata od početka ove godine konstantno rasle, i u prosjeku je litra goriva na pumpama u Srpskoj sada u martu skuplja za oko 20 feninga nego u januaru, konačno će u narednim danima krenuti blagi pad cijena naftnih derivata na pumpama u RS.

 Naftaši najavili pojeftinjenje: Očekuje se blagi pad cijena goriva u Srpskoj Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Pojeftinjenje će se, kako kažu, zasad kretati od nekoliko feninga po litri.

"S obzirom na činjenicu da je svjetska berza sirove nafte prilično nestabilna, i da je u prethodnom periodu došlo do blagog pada cijena sirove nafte na njoj, distributeri nafte i naftnih derivata u Srpskoj očekuju da će i rafinerije u okruženju od kojih nabavljaju gorivo spustiti svoje cijene kako bi cijena goriva u Srpskoj bila snižena", kaže Dragan Trišić, predsedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Trišić ističe da na domaćem naftnom tržištu posljednjih nekoliko dana imamo stagnaciju cijena na benzinskim pumpama, odnosno stabilizaciju, i prekinut je trend povećanja cijena koji se mogao vidjeti u periodu februar-mart, prenose "Večernje novosti".

On je dodao da su cijene u Srpskoj i dalje niže u odnosu na Federaciju BiH do 10 feninga i da uprkos padu na berzi u istom periodu ulazne rafinerijske cijene zadržavaju isti nivo, što automatski onemogućava da na benzinskim pumpama dođe do sniženja cijena.

"Trenutno se cijene kreću po litru od 1,92 do 1,99 KM za benzin, 1,92 do 2,06 KM za ED5, TNG je od 1,09 do 1,16 KM, dok su premijum goriva više od dvije marke", objasnio je Trišić.

On podsjeća i da nameti države (akciza 0,30 KM, taksa za puteve 0,15 KM, taksa za auto-puteve 0,25 KM i PDV) koji su sadržani u svakoj litri goriva i dalje su na istom nivou iznad jedne KM, što svakako utiče na krajnju cijenu goriva na benzinskim pumpama.

"Za benzinska goriva su nameti viši za pet feninga jer se akciza za ova goriva plaća 0,35 KM po litri. Kao što može da se vidi, marža distributera nafte i naftnih derivata u RS je daleko najniža u regionu, iako distributeri u RS snose troškove poslovanja kao što su distribucija goriva, režija za benzinske pumpe i plata zaposlenih radnika", pojašnjava Trišić.

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana "Don" iz Prijedora, kaže da udruženja za zaštitu prava potrošača iz RS smatraju da i Vlada RS mora da uvedu neke mjere što se tiče goriva.

"Gorivo više nije luksuz, nego je pokretač proizvodnje i sigurno je da diktira mnogo drugih cijena i usluga", kazala je Marićeva.

Ona je dodala da je jedan od problema i što postoje velike razlike u cijenama od pumpe do pumpe širom RS.

"Mi uvijek imamo opravdanje da je gorivo nabavljeno u onom periodu kada je bila viša cijena na svetskom tržištu", ističe Marićeva.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE