• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fijat u Zastavu ulaže 700, kooperanti još 500 miliona evra

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će "Fijat" uložiti u kragujevačku "Zastavu" 700 miliona evra.

 Fijat u Zastavu ulaže 700, kooperanti još 500 miliona evra Izvor: MONDO

On je kazao i da će ta italijanska kompanija dovesti kooperante koji će sagraditi nove fabrike za proizvodnju autodelova i uložiti dodatnih 500 miliona evra.

Ističući da bi na taj način 10.000 ljudi trebalo da dobije posao, Dinkić, koji je i predsednik G17 plus, rekao je Televiziji B92 da "Fijat" namerava da kompletan automobil proizvode u Srbiji, i da taj novi model "izbaci" do kraja 2009. godine.

On je potvrdio da će u utorak "Fijat" potpisati memorandum sa Kragujevcem, koji će na deset godina osloboditi "Fijat" plaćanja lokalnih poreza i taksi i zatražiti da dobije status slobodne carinske zone.

Dinkić je najavio da će ugovorom o kome se pregovara, biti precizirana investicija od 700 miliona evra.

"Mi ćemo učestvovati sa 100 miliona evra", dodao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja. On je za četvrtak najavio dolazak predstavnika jedne britanske fabrike koja će da izgradi fabriku delova za "Fijat".

To, prema njegovim rečima, znači posao za 400 ljudi, takođe, u Kragujevcu.

Srbije i DS Borisom Tadićem razgovarao o potrebi smanjenja spoljno-trgovinskog deficita Srbije sa Rusijom od 1,5 milijardu dolara, kao i da se Rusiji predloži da u sporazum o slobodnoj trgovini uključi i bescarinski izvoz automobila iz Srbije.

Realno je da Srbija postane strateška tačka razvoja automobilske industrije u jugoistočnoj Evropi, rekao je Dinkić.

On je dodao da je predstavnicima nemačkog "Folksvagena", koji je, takođe, zainteresovan da gradi fabriku automobila, primamljivo da Srbija bescarinski izvozi automobile u Rusiju.

Dinkić smatra da je Srbija potpisivanjem SSP "cementirala" bescarinski izvoz poljoprivrednih industrijskih proizvoda u EU i da bi posledica eventualnog poništavanja SSP moglo biti to da Unija Srbiji vrati carine, što bi se odrazilo i na saradnju sa "Fijatom".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE