• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za "ruski sporazum" glasali skoro svi

Minisar Predrag Bubalo izjavio je da su na sednici Vlade "dve najveće stranke u poziciji" glasale za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom.

 Za "ruski sporazum" glasali skoro svi Izvor: MONDO

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo izjavio je da su na sednici Vlade "dve najveće stranke u poziciji" glasale za utvrđivanje Predloga zakona o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom, a da se jedna stranka nije izjašnjavala.

Energetski sporazum uasvojen je na "burnoj" sednici Vlade kojom je predsedavao premijer Vojislav Koštunica koji je, zajedno sa ministrima iz Demokratske stranke Srbije prethodno izašao iz sale, za vreme izjašnjavanja o predlogu za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Koštunica i ministri iz DSS-a su nakon usvajanja predloga da potvrđivanje SSP-a bude prva tačka dnevnog reda izašli iz sale, pa je sednicu vodio potpredsednik Božidar Đelić, ali su se vratili kada je počelo razmatranje energetskog sporazuma.

Na konferenciji za novinare održanoj posle sednice Vlade, ministar Predrag Bubalo je izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, nađen kapacitet za vladu da usvoji taj sporazum.

"Energetski sporazum sa Rusijom omogućava dalji razvoj Srbije velikom grinfild investicijom, možda i najvećom u narednom periodu, pokreće veliki broj kompanija i obezbeđuje veliki broj radnih mesta", kazao je Bubalo.

Bubalo je ukazao i da taj sporazum u političkom i geostrateškom smislu ima ogroman značaj, jer predstavlja vezu Rusije ka Evropi.

Sednice vlade se uobičajeno održavaju četvrtkom, ali je, kako je saopšteno, na predlog predsednika Srbije Borisa Tadića premijer Vojislav Koštunica ovonedeljnu sednicu zakazao za petak, u vreme predizborne tišine, kako bi se izbegle političke zloupotrebe vezane za sporazume koji su na dnevnom redu.

Predlog o upućivanju na ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom bio je dva puta na dnevnom redu sednice vlade, ali za njega nije bila većina članova vlade. Sa tim predlogom bili su saglasni ministri iz koalicije DSS-NS, dok su ministri iz G17 plus bili protiv, a iz DS-a nisu želeli da se izjašnjavaju.

Odbijanje da glasaju za ratifikaciju energetskog sporazuma ministri iz DS-a su objasnili time da raspuštena skupština nema kapacitet da se izjašnjava o tako važnom dokumentu. Sada su, kako su naveli, spremni da ga vlada prihvati jer će se o njemu izjasniti parlament u novom sazivu, posle izbora.

Energetski sporazum potpisao je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić 25. januara u Moskvi. Tim sporazumom je predvidjeno osnivanje zajedničkog preduzeća za izgradnji magistralnog gasovoda kroz Srbiju, propusne moći 10 milijardi kubika gasa godišnje, kao i da ruski Gasprom kupi 51 odsto NIS-a za 400 miliona evra i u tu kompaniju investira najmanje 500 miliona evra.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE