• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove tablice kao evropske

Građani Srbije će tokom ove godine dobiti nove lične karte, pasoše i saobraćajne dozvole, a početkom jula počinje i zamena registarskih tablica.

 Nove tablice kao evropske Izvor: MONDO

Nove oznake biće evropskih dimenzija i po izgledu slične tablicama koje se trenutno koriste u državama Evropske unije.

Promena registarskih tablica počeće šestog jula, i obavljaće se sukcesivno - uz redovnu registraciju vozila. To će olakšati proceduru i smanjiti redove, a predviđeno je da promena traje godinu dana.

Nove tablice biće bele boje, i manje širine nego današnje. Dimenzije novih oznaka biće 520 sa 110 milimetara, umesto 420 sa 120 milimetara, kakve se danas koriste. Levi deo table rezervisan je za međunarodnu oznaku Srbije - natpis SRB.

Registracija će se sastojati od tri ili četiri cifre i kombinacije slova, umesto brojeva koji su sada u upotrebi. Oznaka registracionog područja biće ispisana crnim latiničnim slovima, a novinu predstavlja i državni amblem.

Reč je o crvenom štitu sa belim krstom i ocilima, ispod kojeg će ćirilicom biti ispisana oznaka registarskog područja grada gde je vozilo zavedeno u registru.

Među novim rešenjima predviđenim Pravilnikom o tablicama i registracionim područjima, nalazi se i nalepnica koju će vlasnici automobila lepiti na unutrašnjem delu vetrobranskog stakla.

Ona predstavlja drugi "sloj" zaštite, koja će policiji omogućiti lakšu kontrolu, jer će brojevi na tablicama i nalepnici biti podudarni.

Promena registarskih tablica i izdavanje novih saobraćajnih dozvola koštaće vlasnike automobila po 3.300 dinara.

Obrazac dozvole, urađen od kvalitetnog materijala i zaštićen hologramom, i tablice olakšaće džep vozača za nešto više od 2.000 dinara.

Razliku čini administrativna taksa koja iznosi 2.030 dinara. Vlasnici prikolica plaćaće i treću tablicu, za koju će se dodatno izdvajati još 500 dinara.

Pojedine odredbe pravilnika izazvale su nezadovljstvo vlasnika automobila iz nekoliko gradova u Srbiji. Reč je o žiteljima mesta koja su stupanjem na snagu novih propisa izgubila oznaku na tablicama - Aranđelovca, Vršca, Gornjeg Milanovca, Loznice, Paraćina, Priboja, Rume i Trstenika.

"Najžešće" je bilo u Priboju i Loznici, gde su organizovani protesti i blokade puteva. Nezadovoljni građani uputili su niz inicijativa kojima su od nadležnih zatražili ukidanje sporne odredbe.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE