• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cepter odustao od IMT-a?

"Industrija mašina i traktora" izgleda da će doživeti sudbinu tendera drugih preduzeća pošto kompanija HAŠ-SIP nije dostavila garancije.

 Cepter odustao od IMT-a? Izvor: MONDO

Konzorcijum "HAŠ-SIP" koji je prvorangiran za kupovinu "Industrije mašina i traktora" (IMT) u toku radnog dana Agenciji za privatizaciju nije dostavio bankarsku garanaciju u iznosu od 12 miliona evra, koja je uslov za kupovinu ovog preduzeća, rečeno je Tanjugu u toj državnoj instituciji.

Iako najavljivana kao jedna od boljih tenderskih prodaja, "Industrija mašina i traktora" izgleda da će doživeti sudbinu tendera drugih preduzeća, koja nisu mogla da se prodaju, uglavnom, zbog povlačenja stranih banaka iz posla, čime su potencijalni kupci onemogućeni da realizuju celu transakciju.

Doduše, konzorcijum "HAŠ-SIP" iza kojeg stoji srpski biznismen Filip Cepter, odnosno njegova firma "Houm art end sejls" iz Švajcarske i slovenačka "Strojna industrija", imaju rok da četvrtka do ponoći dostave bankarsku garanciju Agenciji za privatizaciju, ali je malo verovatno da će to i učiniti.

U slučaju da se to ne dogodi, Agencija ima pravo da započne pregovore s drugorangiranim ponuđačem - konzorcijumom koji čine "Neverfild Limited" sa Britanskih Devičanskih ostrva i "Pol-Mot Varfarma" iz Poljske, čiji je jedan od vlasnika Goran Novaković, bivši ministar energetike u vladi Zorana Đinđića.

Konzorcijum "HAŠ-SIP" dostavio je najveću ponudu na tenderu za kupovinu 94,5 odsto kapitala IMT-a u iznosu od 121,1 milion evra, ponudio je investicioni program vredan 10,27 miliona evra i bezuslovno prihvatanje minimalnog socijalnog programa.

Drugorangirani ponuđač, čiji je predvodnik Novaković, dostavio je ponudu od 109,3 miliona evra, investicioni program od 13 miliona evra i bezuslovno prihvatio minimalni socijalani program IMT-a.

Na trećem mestu po veličini ponude je "Agri investments" čiji su članovi "MPC propertis" iz Beograda, u vlasništvu biznismena Petra Matića, i firma "Adrijano korsi" iz Italije, koji su za kapital ponudili ukupno 76 miliona evra, ali ne i za investicije, istakavši u svojoj ponudi da trenutno ne nameravaju da ulažu u pomenuto preduzeće.

Prvi tender za prodaju IMT-A bio je neuspešan, jer nije stigla ni jedna obavezujuća ponuda, a drugi tender raspisan je 16. jula prošle godine i na njemu su mogle da učestvuju firme koje se najmanje poslednje tri godine bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina i traktora i čiji je prošlogodišnji prihod bio veći od 20 miliona evra.

U vlasništvu IMT-a je plac od 35 hektara, na kome je nekoliko hala i poslovnih objekata.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE