• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poteći će nafta iz Republike Srpske? Vlada razmatra eksploataciju u Obudovcu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici trebalo bi da odobri eksperimentalnu eksploataciju pet hiljada kubnih metara nafte iz bušotine u Obudovcu.

 Istraživanje i eksploatacija nafte u Obudovcu Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Konkretno, na dnevnom redu je Prijedlog odluke o odobravanju nosiocu prava na istraživanje Jadran - Naftagas d.o.o. (za) uzimanje 5.000 m3 sirove nafte, u trajanju do šest mjeseci, putem istražne bušotine "OB-3" u Obudovcu radi ispitivanja proizvodno-tehnoloških karakteristika ležišta i definisanja parametara moguće eksploatacije.

U februaru 2015. godine iz naftne bušotine u mjestu Obudovac kod Šamca izvađene su prve količine nafte, za koju su preliminarne analize pokazale da je dobrog kvaliteta.

Od tada nije bilo mnogo novih i pouzdanih informacija o tome dokle se stiglo sa istraživanjem i šta će biti s cijelim projektom, koji bio pomalo i zaboravljen.

Iz resornog ministarstva objašnjavali su da nije moguće detaljnije govoriti o svemu jer investitor u ugovoru koji je zaključio sa Vladom RS, zahtijevao da se podaci i rezultati istraživanja do kojih su došli ne objavljuju u javnosti.

Preduzeće "Jadran-naftagas" (koje su osnovali NIS - Naftna industrija Srbije i "Zarubežnjeft") je sa Vladom RS 2011. godine sklopilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa.

Objavljeno je da je koncesija dobijena na period od 28 godina - tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploataciju. Ugovorom se "Jadran - Naftagas" obavezao da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji RS investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje biti 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

milos

Ahahaahhahahahahahahahahaahahahaahhhahahahahahahhahahahahahahahhaahhahahahahahahahaha😢😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

MONDO REPORTAŽE