• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Evropski problemi sa nedostatkom struje daleko od Srpske"

Autor Dragana Božić

Republika Srpska ima struje u dovoljnoj količini da podmiri potrebe domaćih konzumenata, a stvaranje dodatne energetske nezavisnosti i stabilnosti omogućilo bi joj nesmetan dalji ekonomski i privredni rast, ocijenio je pomoćnik ministra za energetiku RS Milan Baštinac.

 milan-bastinac-748x453.jpg Izvor: Screenshot

Baštinac je istakao da je u tom pogledu od velikog značaja gradnja hidroelektrana "Dabar" i "Bistrica" jer bi na taj način energetski sektor Srpske postao bogatiji za dva izuzetno važna proizvodna energetska hidroobjekat.

On je napomenuo i da su evropski problemi sa nedostatkom električne energije daleko od Srpske, ali da je neophodno konstantno raditi na energetskoj stabilnosti Republike.

"Ova globalna kriza je najbolje pokazala o koliko značajnom resursu se radi, jer su struja, hrana, nafta i gas postali gotovo vrijedniji od zlata", rekao je Baštinac.

On je izrazio nadu da će i projekat gradnje HE "Buk Bijela" uskoro biti odblokiran i pored svih pokušaja političke opstrukcije.

"Planiramo da pripremne radove za gradnju ovog objekta završimo do proljeća 2023. godine, a u međuvremenu ćemo pokrenuti i proceduru izbora strateškog partnera, odnosno kompanije koja će graditi i finansirati ovaj projekat", rekao je Baštinac za "Glas Srpske".

Osvrćući se i na nedavnu odluku preduzeća "Elektroprivrede Republike Srpske" da subvencioniše one građane koji se odluče da na krovovima svojih kuća ugrade solarne panele kako bi ovo javno preduzeće, između ostalog, došlo i do dodatne količine električne energije, koje bi onda moglo izvoziti po daleko višim cijenama na ino-tržišta, Baštinac kaže kako će i na ovaj način biti dodatno učvršćena energetska stabilnost Srpske.

"Ovaj projekat izgradnje oko 50.000 malih solarnih elektrana na krovovima domaćinstava je, takođe, strateški projekat, te će na taj način biti oslobođene određene količine struje za veći izvoz, a omogućuje se i dodatna sigurnost i stabilnost sistema. Osim toga, i sama domaćinstva imaće mnoge benefite, koji će im omogućiti da i dalje imaju jeftinu struju", naveo je Baštinac. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE