• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Rekordna cena nafte na berzi

Cena sirove nafte dostigla je u petak uveče, na robnoj berzi u Njujorku, novi rekord svih vremena od 127,82 dolara za barel.

 SAD: Rekordna cena nafte na berzi Izvor: MONDO

Kako su prenele agencije, zaključna cena nafte za isporuke u junu na njujorškoj berzi bila je za 2,17 dolara viša nego prethodnog dana, dostigavši 126,29 dolara za barel, pošto se u jednom trenutku približila ceni od 128 dolara.

Trgovci su povećali kupovinu uvereni da će potražnja za dizelom i drugim derivatima u Kini porasti zbog privremenog prestanka proizvodnje priridnog gasa nakon razornog zemljotresa koji je tu zemlju zahvatio početkom sedmice.

Povećana prodaja bila je delom i posledica depresijacije dolara u odnosu na evro, ali i očekivanja da potražnja za energentskim izvorima u SAD neće dalje padati, jer se situacija u tamošnjoj privredi neće dalje pogoršavati, naveli su analitičari .

Trgovci su pritom prilično hladno primili izveštaj iz Rijada da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju, jer se ocenjuje da to povećanje neće doprineti smanjenu straha od nedovoljnih isporuka.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi je juče najavio da će ta zemlja povećati proizvodnju za 300.000 barela na dan, kako je objasnio, na zahtev 50 velikih potrošača iz čitavog sveta, prenela je agencija Blumberg.

Američka vlada je, posle novog rekorda cena nafte, saopštila da obustavlja kupovinu nafte za strateške rezerve. Kako je prenela agecnija DPA, administracija predsednika Džordža Buša je to učinila na nalog Kongresa, koji je u utorak velikom većinom izglasao obustavljanje kupovina, kako bi se doprinelo smanjenju vrtoglavog rasta cena ove strateške sirovine.

Sadašnji ugovori ističu krajem juna, a novi neće biti sklapani u drugoj polovini 2008. godine, saopštilo je američko ministarstvo energetike. Ministarstvo je prethodno nameravalo da nastavi da kupuje 76.000 barela dnevno do kraja godine. Tokom mandata sadašnjeg predsednika Džordža Buša, strateške rezerve nafte SAD povećane su sa 540 na 702 miliona barela.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE