• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijena drastično pala: Zlato u najvećem minusu od 1869. godine

Autor Dušan Volaš

Cijene zlata su u oktobru pale 1,6 odsto, nastavljajući slabljenje sedam mjeseci uzastopno. Dojče bank u posebnoj bilješci ističe da je u pitanju najduži pad vrijednosti još od 1869. godine.

 Zlato u najvećem minusu od 1869. godine Izvor: Olivier Le Moal/iStockphoto

Veći dio tog vremena uključuje eru kada je američki dolar bio fiksiran za zlato, što znači da se cijena plemenitog metala nije mnogo mijenjala.

Analitičari Dojče banke takođe primjećuju da takav niz gubitaka nije viđen u pola vijeka nakon što su SAD sišle sa zlatnog standarda, okončavajući režim razmjene valuta u Breton Vudsu.

Zlatne poluge su u utorak porasle za 1,21 odsto, mijenjajući vlasnike za 1.643,56 dolara po unci, ali su u padu od značajnih 11 odsto u odnosu na početak godine, prenosi Blic.

U međuvremenu, prinosi na obveznice prilagođeni inflaciji su naglo porasli usred agresivnog povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi i drugih centralnih banaka.

Realni prinosi su porasli sa -0,49 odsto u martu na 1,54 odsto u oktobru, što je “umanjilo privlačnost nekamatonosne imovine, iako je inflacija ostala visoka”, navodi se u bilješci.

Zlato je, međutim, i dalje nadmašilo većinu drugih značajnih sredstava za razmjenu, uprkos oštrom padu ove godine, prema strategu istraživanja Dojče bank, Jimu Reidu. On je u bilješci od utorka napisao da je, osim nafte, zlato imovina najbliža paritetu do sada 2022. godine.

"Dakle, na relativnoj osnovi, ima bolje rezultate od gotovo svih drugih globalnih sredstava", rekao je on.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE