• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro poskupljuje gorivo

Motorni benzin trebalo bi uskoro da poskupi za 6,86 dinara, a dizel gorivo za 8,03 dinara.

 Uskoro poskupljuje gorivo  Izvor: MONDO

Ministarstvo energetike uputilo je ministarstvima finansija i trgovine novi Pravilnik o cenama goriva, prema kojem bi motorni benzin trebalo da poskupi za 6,86 dinara, a dizel gorivo za 8,03 dinara, saopštilo je resorno ministarstvo.

Cena motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana, prema tom predlogu, povećala bi se sa 101,49 na 108,13 dinara po litru.

Cena dizel goriva D-2 bila bi, sa 86,90 povećana na 94,19 dinara po litru, eko-3 dizela sa 90,59 na 98,34 dinara po litru, a evro-dizela sa 94,89 na 103,19 dinara po litru.

Ulje za loženje bi poskupelo sa 80,26 na 89,53 dinara po litru.

Kada minstarstva finansija i trgovine daju saglasnost na novi Pravilnik o cenama, one će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u Službenom glasniku.

Osnovna cena nafte od poslednje korekcije, koja je bila 7. maja, povećana je za 12,48 odsto, što je, kako se navodi u saopštenju, osnovni razlog za novo poskupljenje goriva.

Ministarstvo rudarstva i energetike napravilo je presek kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama, kao i odnosa dinara i američkog dolara, na osnovu čega su i predložene nove cene.

Benzin je u Srbiji poskupelo 7. maja za 2,74 dinara, a dizel za 3,21 dinar po litru, dok je ulje za loženje tada poskupelo sa 76,54 na 80,26 dinara po litru.

Uredbom o formiranju osnovne cene derivata predviđeno je da se domaće cene goriva svakih 15 dana usklađuju sa cenom nafte na svetskom tržištu i kursom američkog dolara, ukoliko se ukupna cena nafte promeni za 1,5 odsto, bez obzira na to da li se radi o povećanju ili sniženju cene.

Ukoliko je cena nafte promenjena, Ministarstvo rudarstva i energetike šalje zahtev Ministarstvu trgovine i Ministarstvu finansija za primenu novog cenovnika.

Tek posle dobijanja saglasnosti dva ministarstva i objavljivanju novog cenovnika u "Službenom glasniku", ispunjeni su svi uslovi da se gorivo prodaje po novim cenama.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE