• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukupno poskupljenje svinjetine do 20 odsto

Do poskupljenja svežeg mesa došlo zbog povećanja cene svinja, koje su u odnosu na pre 15 dana poskupele za 35 odsto.

 Ukupno poskupljenje svinjetine do 20 odsto Izvor: MONDO

Ukoliko ponovo dođe do korekcija cena svežeg svinjskog mesa u Srbiji, ukupno poskupljenje uključujući i prethodna, koja su se desila sredinom maja, ne bi trebalo da bude veće od 15 do 20 odsto, izjavio je predsednik Grupacije mesne industrije u Privrednoj komori Srbije Momir Jovanović. On je objasnio da to znači da klaničari koji su tada već povećali cenu za 15 odsto, verovatno više neće menjati cenu.

Jovanović je kazao da je do poskupljenja svežeg mesa došlo zbog povećanja cene svinja, koje su u odnosu na pre 15 dana kada su koštale 105 dinara, poskupele za 35 odsto, odnosno na 140 dinara po kilogramu. On je podsetio da je jedan od razloga za poskupljenje žive mere svinja to što su zbog prošlogodišnje suše poskupeli kukuruz i ostale komponente za stočnu hranu.

Poslednje dve godine srpski farmeri su u velikim gubicima, a jedan od razloga za to je malo tržište, rekao je Jovanović i dodao da situaciju u svinjarstvu dodatno otežava problem sa zemljama u okruženju, koje su potpisnice CEFTE i u koje bi Srbija trebalo da izvozi meso bez carina.

"Kada Srbija izvozi meso u Bosnu i Hercegovinu ona plaća carinu, dok oni kada izvoze kod nas ne plaćaju carinu i tu smo u neravnopravnom položaju", istakao je Jovanović i dodao da i pored pokušaja Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ekonomije i regionalnog razvoja da se taj problem reši, rezultata nema.

Gubici onemogućavaju farmerima da "zanove" proizvodnju, pa Srbija ima manjak svinja, kazao je Jovanović i dodao da ne očekuje nestašicu mesa i mesnih prerađevina, već da jedino može doći do kratkih prekida u snabdevanju.

On je dodao da u Srbiji ima puno klaničara i da među njima nema dogovora o korekcijama cena mesa, već da svako samostalno odlučuje o eventualnom poskupljenju i naglasio da bi ovih dana cena mesa u Srbiji mogla da dostigne cenu u okruženju.

Prema njegovim rečima, juneće meso nije poskupelo četiri godine i ne očekuje se da sada ukupno poskupljenje bude veće od 10 do 15 odsto.

Direktorka prodaje mesne industrije "Agrimes" Beograd Spomenka Ivetić kazala je da potrošači, posle poskupljenja živog mesa u maloprodaji, ovih dana mogu očekivati i poskupljenje mesnih prerađevina. Ona je podsetila da je u "Agrimesu" od 8. maja ove godine kilogram svežeg svinjskog mesa poskupeo 36 odsto, jer su svinje poskupele skoro 50 odsto, dok je juneće meso poskupelo 24 odsto i dodala da se nada da do kraja ove sedmice neće biti novih korekcija cena svežeg mesa.

Ivetić je upozorila na moguću nestašicu mesa, zbog problema u snabdevanju klanica, jer neki farmeri u išcekivanju jos više cene odbijaju da prodaju stoku.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE