• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojčinović o prinosima voća: Rekordan broj breskve i kruške, jabuka pobacila

Autor Dušan Volaš

Rekordne prinose ove godine u Republici Srpskoj imali su proizvođači breskve, kruške, trešnje i šljive, dok su vremenski uslovi uticali na jako loše prinose jabuke, rekao je Srni predsjednik republičkog Udruženja voćara Dragoja Dojčinović.

 Jabuke Izvor: Shutterstock

Dojčinović je naglasio da je jabuka najzastupljenija kultura u Republici Srpskoj, sa godišnjim prinosima od oko 30.000 tona, a da će ove godine prinosi biti oko 25.000 tona.

"Problem je što će zbog slabijeg kvaliteta 60 odsto jabuke biti plasirano u industrijsku proizvodnju. Godina je jako dobro počela i očekivali smo da ćemo nadoknaditi gubitke iz prethpodnih godina, ali izuzetno visoka temperatura vazduha, a nakon toga kiše, oštetile su plodove", rekao je Dojčinović.

On je napomenuo da je u najtoplijim mjesecima temperatura u voćnjacima na otvorenom dostizala 50 stepeni, što je spržilo jabuke.

Za razliku od jabuke, kruška je ove godine imala prinos iznad očekivanja.

"Kruška nas je iznenadila. Ova kultura voli visoku temperaturu vazduha u proljeće, tako da je dobro rodila, dostigla dobar kvalitet i sve se uspjelo plasirati na tržište. Najveći dio ubrane kruške izvozimo za Sloveniju, a proizvođači su zadovoljni i otkupnom cijenom", istakao je Dojčinović.

Dojčinović navodi da su zadovoljni i proizvođači trešnje i breskve, čija je berba završena prije suše.

"Kvalitet je odličan, a dobra je i otkupna cijena. Jedini problem je što imamo jako malo proizvođača ovog voća", rekao je Dojčinović.

Kada je riječ o šljivi, kao kulturi koja je posebno vezana za Semberiju i Majevicu, ove godine je rod takođe dobar, kao i kvalitet.

"U Potkozarju je prinos nešto slabiji, ali ovaj kraj najviše proizvodi industrijsku šljivu. Semberija i Majevica već imaju poznate kupce, rade za Holandiju i NJemačku i sve se izveze. Proizvođači su zadovoljni. Kod ove kulture izvoz je neophodan, jer ne bi na domaće tržište mogli plasirati tako velike količine šljive", pojasnio je Dojčinović.

On je dodao da svi koji žele da se bave voćarstvom u Republici Srpskoj mogu računati na pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Posljednjih godina Ministarstvo obezbjeđuje 100.000 sadnica voćarima koji žele da obnove voćnjake i zasade nove voćke, dok obezbjeđuju i ogromna sredstva za protivgradne mreže, kao i za sisteme za navodnjavanje.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE