• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: U novembru prijedlog rebalansa budžeta RS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u novembru predložiti rebalans budžeta za ovu godinu, dok će budžet i ekonomska politika za 2025. biti urađeni u prvom dijelu decembra.

 Srn2024-3-29_2027983_5.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Višković je rekao da će Republika Srpska do kraja godine ispoštovati sve svoje obaveze iz budžeta.

"Budžet i ekonomsku politiku za 2025. godinu uradićemo u prvom dijelu decembra kako bi do kraja godine predloženi budžet prošao sve faze i stupio na snagu 1. januara", rekao je Višković.

Premijer Srpske je rekao da pretpostavlja da bi sjednica Narodne skupštine trebalo da bude održana oko 27. oktobra.

MMF se pohvlno izrazio o RS

Višković je istakao da je Međunarodni monetarni fond sačinio korektan izvještaj za BiH u kojem se više nego pohvalno izrazio o stanju u Republici Srpskoj.

"Uprkos svim pritiscima na bankarski sistem Srpske i sankcionisanja pojedinaca, te prećutno sankcionisanje Vlade Republike Srpske ekonomija Repubike Srpske nije propala, devastirana, uništena, niti je budžet Srpske krahirao", izjavio je Višković za RTRS.

On je naveo da je Republika Srpska sa današnjim danom blizu 500 miliona KM više otplatila inostranih obaveza nego što se zadužila u tekućoj godini.

Premijer Republike Srpske je rekao da Centralna banka BiH raspolaže podacima za svaku marku koja je plaćena i kome je plaćena.

Višković je istakao da je ukupan dug Republike Srpske na kraju avgusta iznosio šest milijardi i 169,7 miliona KM ili u odnosu na BDP 37,4 odsto, dok javni dug Srpske iznosi pet milijardi i 258,7 miliona KM ili u odnosu na BDP 31,5 odsto.

On je dodao da su se oba duga smanjila.

On je rekao da Republika Srpske redovno i pravovremeno izmiruje svoje obaveze i isplaćuje sredstva za budžetske korisnike, te da nisu tačne informacije iz drugog entiteta o njenim finansijskim i drugim poteškoćama.

Povezano

"Riječ je o političkom spinu", rekao je Višković i ukazao na informaciju koja se pojavila u medijima iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH da su među prvih 10 najvećih dužnika za PDV 90 odsto kompanije iz Federacije BiH.

On je naveo da je Srpska isplatila 80 miliona KM podsticaja za poljoprivrednike koliko je iznosio agrarni budžet.

"U prvoj polovini ovog mjeseca isplatili smo 23 miliona KM dugovanja prema poljoprivredi. Time smo zaključili 2023. godinu u smislu da više nema nijedna marka duga za podsticaje u poljoprivredi", rekao je Višković.

Manje nezaposlenih nego lani

Prema današnjim podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, kaže Višković, od 1. januara do 30. septembra prijavljeno je 24.936 nezaposlenih lica, što je za 3.672 lica ili 12,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Višković je dodao da Republika Srpska u ovom periodu ima 1.586 lica manje koja su izgubila posao, nego u istom periodu lani.

Premijer Srpske je naglasio da se raduje kada u drugom entitetu naprave nešto dobro, te istakao da su narod u Republici Srpskoj i strukture pokazali solidarnost i empatiju kada je riječ o podršci i spremnosti da pomognu unesrećenim ljudima u Jablanici i okolini.

"Kad smo ugroženi ne pravimo razliku i na neki način zaboravimo naša nerazumijevanja. To je vrijedno hvale u našoj tradiciji. Stalno zastupam tezu da nas stranci ovdje kvare i zavađaju i da je budućnost ove zemlje u našim rukama. U momentu kada smognemo snage da se svi zajedno zahvalimo tim strancima, preuzmemo stvari i donesemo suverene odluke u interesu svih koji ovdje žive, onda će to biti puno bolje", poručio je Višković.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE