• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Inflacija neće biti 20 odsto

Radovan Jelašić sumnja u procene nekih domaćih eksperata da bi ukupna inflacija mogla dostići čak 20 odsto.

 Jelašić: Inflacija neće biti 20 odsto Izvor: MONDO

Guverner NBS Radovan Jelašić je ocenio je da je u ovom trenutku teško prognozirati kolika će inflacija biti do kraja godine ali je izrazio sumnju u procene nekih domaćih eksperata da bi ukupna inflacija mogla dostići čak 20 odsto.

Posle razgovora sa privrednicima u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici, Jelašić je najavio i preduzimanje dodatnih mera NBS kako bi se smirila narastajuća inflacija, ali je upozorio da će, ukoliko i drugi ne budu preuzeli svoj deo odgovornosti, te mere biti uzaludne.

Bazna inflacija je dostigla 8,9 odsto što je iznad zacrtane gornje granice od šest odsto za ovu godinu, a ukupna inflacija već je oko 11,6 odsto, podsetio je Jelašić na konferenciji za novinare i napomenuo da su cene pod kontrolom države već dostigle rast od 12,7 odsto.

Guverner je upozorio da bi povećanje penzija iznad sadašnjeg nivoa uticalo i na stabilnost cena i na inflaciju, i pojasnio da je "bolje zadržati stabilnost nivoa penzija nego ih povećati, što bi bilo po onoj narodnoj davala, pa uzimala".

"Bilo bi dobro da u trenutku kada je inflacija, ne pred vratima, već je ušla kroz vrata, podsetiti građane na posledice pogubne inflacije koju smo već imali", upozorio je Jelašić i još jednom ponovio da "bolji život u Srbiji neće doneti veće plate, nego isključivo stabilne cene".

Privrednici su u razgovoru sa Jelašićem istakli da najveću cenu rasta inflacije plaćaju izvoznici, tražeći od guvernera odgovor na pitanje zašto kurs ostaje isti, kada se inflacija prikazuje dinarski i na taj način izvoznici gube na nerealnom kursu što čini našu robu nekonkurentnom na stranom tržištu.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE