• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužba za "insajdersku trgovinu" u "Sosijeteu"

Stotinak akcionara posrnule francuske banke "Sosijete ženeral" podnelo je tužbu protiv banke za nedozvoljenu insajdersku trgovinu akcijama.

 Tužba za "insajdersku trgovinu" u "Sosijeteu"     Izvor: MONDO

To je učinjeno pošto je objavljeno da je jedan član upravnog odbora banke prodao milione akcija banke pre nego što je obelodanjeno da je, zbog prevare jednog brokera, pretrpela gubitak od skoro pet milijardi evra.

Prema pisanju domaće štampe, u ponedeljak podnetoj tužbi prethodilo je saopštenje agencije za kontrolu tržišta akcija AMF da je jedan od direktora, Robert A. Dej, prodao 9. januara akcija "Sosijete ženerala" za 85,7 miliona evra, po ceni od 95,25 evra po deonici.

Od tada su akcije banke izgubile više od 25 odsto vrednosti, a u jučerašnjem trgovanju na Pariskoj berzi zabeležile su cenu od 69,88 evra, za 5,4 odsto nižu nego u petak. U aprilu prošle godine, pre početka globalne kreditne krize, vredele su čak 162 evra.

Banka je 24. januara objavila da je izgubila 4,9 milijardi evra zbog malverzacija jednog brokera, kao i da će otpisati više od dve milijarde evra zbog gubitaka na rizičnim hipotekarnim hartijama u SAD.

Sa padom akcija, koji se produbio po umanjenju njenog investicionog rejtinga usled ovog skandala, "Sosijete ženeral" se čini sve jeftinijom i mogla bi da se nađe na meti za "razbijanje" i preuzimanje (poput holandske ABN Amro) ukoliko jedan kupac ne bude želeo svu njenu imovinu, preneo je Rojters.

Budući da je velika i sa raznolikim poslovanjem (domaći poslovi sa stanovništvom, ogranci na tržištima u usponu, ogranak za upravljanje imovinom, korporativno i investiciono bankarstvo), mogla bi da bude prevelik zalogaj za jednog ponuđača, pogotovo u sadašnjim teškim finansijskim okolnostima, ocenjuju analitičari.

Holandska "ABN Amro" pristala je prošle godine da se razdeli na nekoliko celina, tako da "Benk ov Amerika" kupi njene ogranke u SAD, britanska "Rojal benk ov Skotland" investicioni ogranak, španska "Santander" italijanske i brazilske filijale, a "Fortis" domaće.

"Scenario razbijanja po ugledu na ABN Amro izgleda sve više moguć za SocGen", čija se tržišna vrednost sada procenjuje na 35 milijardi evra, ocenili su analitičari firme "Kif Brijet&Vuds", ukazujući da je banka uzdrmana do temelja gubitkom koji je, kroz neautorizovane transakcije, načinio broker Žerom Kervijel.

Ne isključuje se "domaće rešenje" - zajednička ponuda francuskih banaka "Kredi agrikol" i "BNP Pariba" za njeno preuzimanje.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je sinoć izjavio da dobro plaćeni šefovi "Sosijete ženerala", uključujući predsednika Danijela Butona, moraju da preuzmu odgovornost.

"Kada se desi ovako nešto, ne može da ostane bez posledica što se tiče odgovornosti," rekao je Sarkozi.

Ministarka ekonomije Kristin Lagard je saopštila da banka nije pod pritiskom da se integriše sa drugom bankom zbog pada svojih akcija.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE