• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Denjub grupa: Nismo monopolisti

Denjub fuds (Danube Foods) grupa nije monopolista na tržištu mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji, tvrdi ova kompanija.

 Denjub grupa: Nismo monopolisti Izvor: MONDO

"Tržišni udeo Denjub grupe je oko 30 odsto, a da bi neko bio monopolista mora da ima udeo na tržištu više od 40 odsto", rekao je agenciji Beta direktor za korporativne poslove te kompanije Rade Pribićević.

On je najavio žalbu Vrhovnom sudu Srbije protiv rešenja Komisije za zaštitu konkurencije u kojem se navodi da Denjub grupa ima tržišni udeo od 47,4 odsto i da zloupotrebljava tu monopolsku poziciju.

Pribićević je naveo da je Komisija koristila podatke Ministarstva poljoprivrede da je 2006. godine u Srbiji otkupljeno i premirano 739 miliona litara mleka.

"Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koji se odnose i na neregistrovana domaćinstva, kao i podacima Privredne komore Srbije, te godine je u Srbiji proizvedeno i premirano 1,6 milijardi litara mleka, ali u te količine je uračunato i mleko koje zbog lošeg kvaliteta nije premirano", rekao je Pribićević.

On je dodao da je Denjub otkupio 380 miliona litara mleka, što znači da je imao tržišni udeo manji od 30 odsto.

Povodom ocene Komisije da su tipski ugovori koje je Denjub grupa sklapala sa proizvođačima za njih nepovoljni i da ih treba menjati, Pribićević je rekao da takve ugovore imaju i druge kompanije koje se bave otkupom mleka.

"Iako je to problem cele mlekarske industrije mi ćemo postupiti po nalozima Komisije", najavio je on.

Od sredine prošle godine cene mleko i mlečnih proizvodi su nekoliko puta menjane, zbog čege je Komisija odlučila da ispita da li postoji monopol u proizvodnji tih osnovnih prehrambenih namirnica.

Denjub fuds grupa je u vlasništvu britanskog Nju vorld velju (New World Value) fonda, kojim upravlja investicioni fond Salford. U njenom sastavu su beogradski Imlek i mlekare u Subotici, Zaječaru, Zemunu i Novom Sadu.

U sastavu grupacije posluju i konditorska kompanija Bambi-Banat, a suvlasnik je i fabrike vode i sokova "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca.

Kazna za zloupotrebu monopolskog položaja je jedan do 10 odsto godišnjeg prihoda kompanije, a u 2007. godini Denjub grupa je imala prihod od 350 miliona evra.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE