• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar rekordno prema evru

Dinar je u ponedeljak, 30. juna, dostigao najveću ovogdišnju vrednost prema evru. Za jedan evro - 78,9 dinara.

 Dinar rekordno prema evru Izvor: MONDO

Dinar je u ponedeljak, poslednjeg dana juna, dostigao najveću vrednost prema evru u 2008. godini i "preskočio" psihološku granicu od 79 dinara za jedan evro te prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije srednji kurs iznosi 78,9784 dinara za evro.

Najviša vrednost srednjeg kursa dinara prema evru, pre ovog, poslednji put je bila 25. decembra 2007. godine kada je iznosila 78,3481 dinara.

U odnosu na prošli petak, kada je srednji kurs iznosio je 79,2416 dinara, dinar je ojačao za oko 90 para ili oko 1,2 odsto.

Tokom prošle nedelje, guverner NBS Radovan Jelašić ocenio je da je pozitivno kretanje kursa poslednjih dana, odnosno jačanje dinara, rezultat restriktivne monetarne politike, ali "isto tako i pozitivnih političkih događaja u poslednjih par dana".

Jelašić je ponovio da su događanja na deviznom tržištu rezultat ponude i tražnje za devizama i da NBS nije intervenisala na tom tržištu od 11. maja ove godine, podvukavši da "niko ne zna u kom pravcu će se kurs u narednom periodu kretati".

Kurs evra bio je od 12. do 18. juna ispod 80 dinara i posle kratke pauze i slabljenja prema evropskoj valuti, 23. juna je ponovo prešao magičnu granicu od 80 dinara, a u ovoj godini kurs evra padao je ispod te granice početkom januara i krajem aprila.

Od početka godine evro je najvišu vrednost zabeležio 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara, a najnižu 17. juna, kada je vredeo 79,0210 dinara.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE