• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosečna plata, BDP i inflacija - statistika

Prosečna neto zarada u Srbiji u maju iznosila je 32.147 dinara, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

 Prosečna plata, BDP i inflacija - statistika Izvor: MONDO

U privredi je prosečna neto zarada u istom periodu iznosila 30.136 dinara, dok je u vanprivredi iznosila 35.867 dinara. Prosečna neto zarada u periodu od januara do maja ove godine iznosila je 30.943 dinara.

Istovremeno, Republički zavod za statistiku saopštio je da je u prvom kvartalu 2008. godine realni rast bruto-domaćeg proizvoda, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 8,2 odsto,.

Najveći doprinos rastu BDP-a od 8,2 odsto u prvom kvartalu imali su: sektor saobraćaja (2,5 procentnih poena), sektor finansijskog posredovanja (1,4 procentna poena) i sektor trgovine (1,2 procentna poena).

Posmatrano po aktivnostima, u prvom kvartalu najveći rast beleže: sektor saobraćaja - 20,9 odsto, sektor finansijskog posredovanja - 18,3 odsto, sektor trgovine - 11,8 odsto, sektor proizvodnje električne energije - 10,9 odsto, sektor vadjenja ruda i kamena - 9,5 odsto, sektor gradjevinarstva - 4,3 odsto i sektor preradjivačke industrije - 3,9 procenata.

Ukupna inflacija u Srbiji u junu ove godine iznosila je jedan odsto, dok je rast maloprodajnih cena robe i usluga u prvoj polovini 2008. godine dostigao 6,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Cene roba u junu mesecu bile su za 1,2 odsto veće nego maju, dok su usluge poskupele 0,7 odsto.
Najveći porast cena u junu zabeležen je kod industrijsko-neprehrambenih proizvoda 2,2 odsto, a u toj grupi najveći uticaj imalo je poskupljenje naftnih derivata, navedeno je u saopštenju.

Ekonomski plan vlade predvideo je rast inflacije od 6,5 odsto za celu 2008. godinu, dok pojedini ekonomski analitičari ocenjuju da će inflacija iznositi najmanje 12 odsto, pod uslovom da ne dodje do značajnijeg rasta cene nafte na svetskom tržištu.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE