• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Sami ćemo graditi put Horgoš-Požega

Dinkić potvrdio: Ministarstvo traži raskid ugovora sa konzorcijumom "Alpina Por" o izgradnji puta Horgoš-Požega.

 Dinkić: Sami ćemo graditi put Horgoš-Požega Izvor: MONDO

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je zvaničan stav tog Ministarstva da ugovor o koncesiji za izgradnju puta Horgoš-Požega koji je zaključen sa konzorcijumom "Alpina- Por" treba raskinuti jer neće dati očekivane efekte.

Ministar je napomenuo da će predložiti i da se izgradnja tog puta finansira delom iz budžeta, a delom emitovanjem evro obveznica na svetskom tržištu kapitala.

"Ideja je bila da ne trošimo novac poreskih obveznika, koncesionar nije dozvolio finansijsku konstrukciju, već umesto toga zatražio dodatne promene osnovnog ugovora (zaključenog 30. aprila prošle godine), čime je republički budžet doveden u opasnost", rekao je Dinkić.

On je podsetio i da je koncesionar predložio devet promena ugovora, od kojih jednu koja bi garantovala protok saobraćaja na toj deonici, čime se država dovodi u opasnost da plaća nadoknadu koncesionaru.

Dinkić je naveo da Srbija ima nizak nivo javnog duga i da to otvara prostor za obezbeđenje dodatnih finansijskih sredstava, emitovanjem obaveznica, što će biti daleko povoljnije nego uzimanje kredita od Međunarodnih finansijskih institucija.

Ministar je naglasio i da je plan da se u autoputeve u Srbiji u narednom periodu uloži četiri do pet milijardi evra.

Beogradski mediji javili su u nedelju da je koncesionar konzorcijum "Alpina Bor" zatražio produženje roka koncesije sa 25 na 30 godina i garanciju države Srbije o minimalnom protoku vozila na deonici puta na kojoj bi koncesionar trebalo da naplaćuje putarinu.

U ponedeljak ističe dodatni rok od tri meseca koji je vlada Srbije postavila koncesionaru "Alpini Bor" da dostavi garancije da će gradnju autoputa finansirati Dojče banka.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE