• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasovod "Južni tok" će ići preko Turske?

Gasovod "Južni tok" mogao bi da promeni trasu i da ide preko Turske, piše "Politika".

 Gasovod "Južni tok" će ići preko Turske? Izvor: MONDO

Međutim, ni u tom slučaju Srbiji to ne bi pokvarilo posao sa ruskim "Gasrpomom", navodi list.

Gas bi, ukoliko krene novom trasom, od Novorosijska preko Turske, stigao u Srbiju u meri u kojoj budući pregovarači budu utvrdili kapacitet gasovoda, a to je u ovom času deset milijardi kubika godišnje, navodi list.

Zamenik direktora "Gasproma" Sergej Korovin potvrdio je da je bilo razgovora o eventualnoj promeni trase gasovoda, ističući da bi cevi, umesto prema Bugarskoj, mogle da se "okrenu" ka Turskoj, povezavši se tako sa postojećim "Plavim tokom".

Korovin je najavio i da će "Gasrpom" tokom jula ratifikovati sporazum o gradnji "Južnog toka" sa Bugarskom, što bi moglo da požuri poslanike u srpskom parlamentu da i oni to učine.

"Politika" piše da bi ova trasa, međutim, mogla biti sporna zbog činjenice da bi predviđene količine, od 30 milijardi kubika gasa godišnje koliko je "Gasprom" planirao da propusti kroz "Južni tok", mogle postati nedovoljne da zadovolje apetite svih potencijalnih potrošača gasa.

Ukoliko se trasa promeni, i umesto iz Rusije prema Bugarskoj cevi usmere ka Turskoj, Rusi će praktično omogućiti američkom savezniku Turskoj da kontroliše isporuke ruskog gasa, odnosno da ima uvid u količine koji Rusi isporučuju Evropi, a poznato je da Amerika čini sve ne bi li gradnjom gasovoda "Nabuko", konkurenta gasovoda "Južnom toku", smanjila zavisnost Evrope od ruskog gasa, navodi "Politika".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE