• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Raskid koncesije - Srbija na sudu"

"Ako bi vlada sada raskinula ugovor o koncesiji, ta odluka bi se našla pred međunarodnim arbitražnim sudom", kaže Mihajlo Marković

 "Raskid koncesije - Srbija na sudu" Izvor: MONDO

Zastupnik Vlade Srbije u koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega Mihajlo Marković izjavio je da za sada ne postoji opravdan razlog da Vlada Srbije jednostrano raskine koncesioni ugovor.

"Ako bi Vlada Srbije sada raskinula ugovor o koncesiji sigurno bi se ta odluka našla pred međunarodnim arbitražnim sudom", rekao je Marković zgenciji Beta.

On je naveo da, prema odluci vlade iz marta, koncesionar ima rok da do kraja ove godine obezbedi finansijsku konstrukciju za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

"Odlukom vlade je do kraja juna trebalo da se okončaju pregovori sa Dojče bankom o uslovima koje je ta banka postavila da bi finansirala koncesionara. Koncesionar ima mogućnost da do kraja godine nađe drugog finansijera ili da obezbedi sredstva da sam finansira ceo projekat", naveo je Marković.

Raskid koncesionog ugovora, kako je objasnio, ne može vladi da predlaže nijedno ministarstvo.

"Moja obaveza kao zastupnika vlade u koncesiji je da o pregovorima sa koncesionarom i finansijerom pribavim mišljenja Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, republičkog javnog pravobranioca i Sekretarijata za zakonodavstvo. O tim mišljenjima ću obavestiti vladu i predložiti dalje postupanje u slučaju koncesije", rekao je Marković.

Dojče banka je, prema njegovim rečima, od devet zahteva koji se odnose na garancije od finansijskog rizika u realizaciji koncesije, šest uputila koncesionaru, a tri Vladi Srbije.

"Vlada treba da obavesti Dojče banku o svojoj odluci, što ne znači da se time stavlja tačka na pregovore. Moguće je da pregovori budu nastavljeni, kako bi se došlo do najpovoljnijeg rešenja", rekao je Marković.

Marković je naveo da je Dojče banka u pregovorima zastupala i Evropsku investicionu banku (EIB), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), koji bi bili sufinansijeri koncesije.

Predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u ponedeljak su potvrdili da su vladi uputili predlog da se raskine koncesioni ugovor.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požeda Vlada Srbije je krajem marta prošle godine potpisala sa špansko-austrijskim konzorcijumom FCC-Alpina, ali je FCC kasnije parva u koncesiji ustupio austrijskoj firmi Por.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE