• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet poskupljuje javni prevoz u Beogradu

Od avgusta vožnja u vozilima javnog saobraćaja u Beogradu koštaće nas više, najverovatnije osam procenata na sadašnje cene.

 Opet poskupljuje javni prevoz u Beogradu  Izvor: MONDO

U Gradskom saobraćajnom preduzeću kažu, naravno, da je to neizbežno zbog psokupljenja benzina i naftnih derivata, kao i rezervnih delova, a beogradski prevoznik, kaop i "Lasta" tražili su čak da cene budu povećane za čak 42 odsto, ali, srećom, taj zahtev je odbijen.

Ako Skupština grada usvoji zahtev za povećanje cena od osam odsto to će značiti da će pojedinačlna karta za prevoz (van vozila GSP, odnosno na kioscima) koštati 33 dinara, a u vozilu 45 dinara.

Prema nezvaničnim procenama, studenti bi markice u prvoj zoni plaćali 845, a u prvoj i drugoj zoni 1.100 dinara, dok bi zaposleni za mesečni prevoz trebalo da izdvoje 1.620 u prvoj, ili za obe zone 1.945 dinara.


Vršilac dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić kaže da je grad dobio zahtev od GSP-a i "Laste" da njihove usluge poskupe za 42 odsto, jer je za proteklih godinu dana toliko uvećana cena dizel goriva.

Uprkos tom zahtevu, međutim, cena pojedinačne karate i mesečne markice neće poskupeti u tolikom procentu, jer je memorandumom republičke vlade određeno da cene komunalnih usluga ne mogu da idu nagore više od predviđene godišnje inflacije.

"Problem poskupljenja naftnih derivata na svetskom tržištu moguće je rešiti poskupljenjem cena usluga ili da grad sa mnogo više novca subvencioniše rad komunalnih preduzeća. U oba slučaja trošak će platiti građani", rekao je Alimpić, za "Politiku".

Sa njim se slaže i Željko Đukanović, direktor Direkcije za javni prevoz, koji naglašava da usluge prevoza moraju da poskupe za osam odsto.

"To je minimalno poskupljenje koje grad treba da odobri. Zbog skoka cena naftnih derivata u poslednjih godinu dana povećane su gradske subvencije u GSP-u sa 40 na čak 55 odsto. Nadležni u gradu mogu da odluče da cene prevoza ne poskupe, ali to je ipak, malo verovatno zbog manjka novca u gradskoj kasi", naglasio je Đukanović.

Generalni direktor GSP-a Slaven Tica podseća da je od poslednjeg poskupljenja 1. jula 2007. godine cena nafte na svetskom tržištu porasla za više od 42 odsto, da je u istom periodu zabeležen rast cena na malo za 12 odsto i da je evro "ojačao" u odnosu na dinar za 6,5 odsto.

Generalni direktor "Laste” Velibor Sovrović takođe smatra da je poskupljenje neizbežno, jer više nije moguće amortizovati narasle troškove za gorivo, čije su cene od početka godine značajno porasle.

"Tražili smo povećanje cena karata od 42 odsto što bi 'pokrilo' i najavljena buduća poskupljenja benzina u narednih šest do osam meseci. Međutim, to nam verovatno neće biti odobreno. Ipak, cene bi trebalo da budu uvećane za bar 20 odsto kako ne bismo bili na gubitku", rekao je Sovrović.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE