• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za Srbiju nema gladi

Srbija ima dovoljno hrane na raspolaganju za svoje potrebe,rečeno je u Odboru za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije

 Za Srbiju nema gladi Izvor: MONDO

Srbija ima dovoljno hrane na raspolaganju za svoje potrebe, izjavio je u petak Tanjugu sekretar Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran.

Upozorenje koje je pre mesec dana poslala Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), da svetu preti glad, ne odnosi se na našu zemlju, kazao je on i dodao da dosadašnji rezultati žetve i ubiranja ranog voća i povrća ne ukazuju na to da će Srbija imati probleme kada je u pitanju snabdevenost njenog tržišta.

On je naveo da očekuje da će ove godine u našoj zemlji biti ostvaren rast poljoprivredne proizvodnje od nešto više od 10 odsto.

Srbija bi pred sebe trebalo da stavi zadatak da što više hrane izveze i da nedostatak hrane u svetu vidi kao šansu za što veće korišćenje domachih proizvodnih resursa i povechanje izvoza, dodao je Prostran.

Pitanje strateškog opredeljenja Srbije kada su proizvodnja i izvoz hrane u pitanju treba da bude važno za novu Vladu, koja treba da reši da li će taj sektor privrede imati prioritet kada su u pitanju zaduženja i investicije.

On je dodao da agrarne stručnjake zabrinjava što ruralni delovi centralne, istočne i južne Srbije zaostaju u razvoju i stanovnici napuštaju te delove zemlje u kojima ima neiskorišćenih resursa za proizvodnju hrane.

Tim problemom bi trebalo da se pozabave novi ministri i nova Vlada, jer su to resursi koji pružaju veliku šansu da se ukupni bilans hrane u Srbiji dopuni i da se ponuda Evropi učini raznovrsnijom i boljom.

U teškim tranzicionim uslovima taj resurs Srbija ne koristi dovoljno, a potrebna su vrlo mala ulaganja da bi bila proizvedena bar trećina hrane više, pa bi u naredne dve godine mogao da se ostvari izvoz od tri milijarde dolara.

Ministarstvo poljoprivrede bi moralo da stvara uslove da se proizvodnja hrane stabilizuje i dostigne visok nivo, a robne rezerve bi trebalo da imaju ulogu stabilizatora proizvodnje i tržišta.

Robne rezerve bi trebalo izgraditi i finansijski potpomognuti što bi omogućilo da one imaju više vitalnih proizvoda nego sada, rekao je Prostran i istakao da bi u takvim okolnostima "država mogla da mirnije čeka i ne daj bože dočeka neku kataklizmu".

U takvim okolnostima bi svaki udar na proizvodnju hrane bio podnošljiv i ne bi trebalo da ugrozi prehrambenu bezbednost zemlje, istakao je Prostran i naglasio da za Srbiju nema opasnosti da ostane bez hrane ali da treba imati u vidu da se ta opasnost pojavi kad joj se najmanje nadamo.
(
www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE