• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziv strateškim partnerima za RTB "Bor"

Kompanije zainteresovane za RTB "Bor" imaju rok do 30. septembra da dostave pismo o namerama.

 Poziv strateškim partnerima za RTB "Bor"  Izvor: MONDO

Agencija za privatizaciju objavila je u petak poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti renomiranih proizvođača i prerađivača za strateško partnerstvo u vezi sa privatizacijom Rudarsko-topioničarskog basena "Bor".

Svi zainteresovni strateški partneri imaju rok do 30. septembra da dostave pismo o zainteresovanosti za partnerstvo.

Pravo na prijavu kao i na posetu "sobi sa podacima" Agencije gde se nalazi dokumentacija o poslovanju i imovini preduzeće iz Bora imaće učesnici koji se bave proizvodnjom i preradom bakra i koji su ispunili uslov da su u prethodnoj poslovnoj godini ostvarili proizvodnju bakra u koncentratu veću od 80.000 tona i/ili katodnog bakra veću od 100.000 tona.

Kako se navodi u pozivu objavljenom na sajtu Agencije, cilj postupka je da privuče strateške investitore koji su u mogućnosti da obezbede proizvodni i menadžment know-how, investiranje u tehnologiju i zaštitu životne sredine, kao i prustup lokalnim i izvoznim tržištima.

Ceo postupak pratiće savetnik Agencije za privatizaciju, konzorcijum konsultanskih kuća "Unikredit markets" (UniCredit Markets & Investments Banking), "Diloit" (Deloitte) i Harisons Solisitors (Harissons Solicitors).

RTB "Bor" je integrisani kompleks za vađenje i preradu rude bakra, koji važi za jednog od najznačajnijih proizvođača barka i obojenih metala u centralnog i istočnoj Evropi i čija aktivna proizvodnja datira još od 1903. godine.

Preduzeće se nalazi u istočnoj Srbji i sastoji se iz tri osnovne celine Rudnici bakra Bor, Rudnici bakra Majdanpek i Topinica i Rafinacija (TIR)

Pokušaj prodaje RTB "Bor" je do sada već u dva navrata, na tenderima u 2006. i 2007. godini, bio nespešan, i to uglavnom zbog toga što kupci - rumunski "Kuprom" i austrijski "A-tek" nisu obezbedili bankarske garancije i potreban novac.

"Kuprom" trebalo da obezbedi 400 miliona dolara, a "A-tek" 466 miliona dolara.

Kako tenderi nisu uspeli, ocenjeno je da je za RTB "Bor" najbolje da se traži strateški partner koji bi zajedno sa državom upravljao tim preduzećem, dok bi kasnije, kada ono "stane na noge" mogla da se razmatra i mogućnost prodaje većinskog vlasništva strateškom partneru.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE