• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka: Ne očekivati brzo poboljšanje standarda

Standard građana ne može se dramatično poboljšati u relativno kratkom vremenskom periodu, izjavila je ministar finansija Diana Dragutinović.

 Ministarka: Ne očekivati brzo poboljšanje standarda Izvor: MONDO

U budžetu Srbije imaće dovoljno para za finansiranje neophodnih potreba, ali građani moraju biti realni i ne treba da očekuju nemoguće, jer se njihov standard ne može dramatično poboljšati u relativno kratkom vremenskom periodu, izjavila je Tanjugu ministar finansija Diana Dragutinović.

"Srbija ima para, Srbija je prikupila samo 40 do 41 odsto društvenog proizvoda kao čiste javne, redovne prihode. To je dovoljno para, a nekada ni količine potrošenih para ne znače uvek i bolji kvalitet usluga. Tako da ćemo da pokušamo da kombinujemo, ovo para da bolje upotrebimo da bi bolje zadovoljili ciljeve", objasnila je Dragutinovićeva.

Dragutinovićeva je napomenula da "nikada nema dovoljno za sve, ali za prioritete uvek ima" i dodala da ona kao ministar nije tu da odredi prioritet, jer je to ipak posao Vlade, ali može kao ministar sigurno da utiče ubeđivanjem, snagom cifara, da se određenim sredstvima da prioritet za finansiranje neke od potreba.

Odgovarajući na pitanje da li građani uskoro mogu očekivati rast životnog standarda, Dragutinovićeva je podsetila da nema čarobnog štapića i da se standard građana ne može dramatično poboljšati u relativno kratkom vremenskom periodu.

"Ako hoćemo da budemo pošteni, da pogledamo šta smo mi u stanju u našim malim domovima da uradimo, recimo u periodu od jedne godine, da li su moguće neke dramatične promene?", upitala je ona.

Po mišljenju ministra finansija, trebalo bi biti realan, država je tu da stvori ambijent, da što manje smeta, da se što manje meša u ekonomski život, a ona se nada da će to između ostalog biti misija ove vlade - da se što manje meša u privredni život, kao i "da prosvetli građane da porez nije trošak".

Dragutinovićeva je naglasila da ukoliko se sredstva od prikupljenog poreza građana zaista upotrebe na infrastrukturu koja se vidi, na bolje zdravstvo i obrazovanje, na ulaganje u ljude, to će ljudi i shvatiti kao bolji životni standard i blagostanje.

Govoreći o merama za obuzdavanje inflacije, ministar finansija je ukazala da će ove godine država imati budžetski deficit i u tom smislu neće pomoći centralnoj banci na pravi način u suzbijanju inflacije.

Prema njenoj oceni, država nije presudan generator inflatornih pritisaka, niti toliki uticaj ima fiskalni deficit na inflaciju, već dominantan uticaj imaju događanja na svetskom tržištu hrane i nafte.

U pogledu smanjivanja inflatornih pritisaka, Dragutinovićeva je rekla da država može da pomogne Narodnoj banci Srbije tako što će deliti sa njom teret troškova.

"Dakle, ne možemo u isto vreme, vodeći ekspanzivnu fiskalnu politiku i kritikovati Narodnu banku što vodi restriktivnu monetarnu politiku", naglasila je ona i dodala je najbolja varijanta da se vodi restriktivna i fiskalna i monetarna politika.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE