• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno zbogom koncesiji za autoput

Nacionalni Savet za infrastrukturu zaključio da nema osnova da ugovor sa koncesionarom za put Horgoš-Požega Alpinom-Por stupi na snagu

 Konačno zbogom koncesiji za autoput Izvor: MONDO

Nacionalni Savet za infrastrukturu zaključio je da nema osnova da ugovor sa koncesionarom za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, konzorcijumom Alpina-Por (PORR) stupi na snagu jer dodatni uslovi koje je konesionar zadao nisu u interesu Srbije.

Kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, koji je predsedavao konstitutivnom sednicom Saveta, to telo je ocenilo da novi zahtevi konzorcijuma bitno menjaju osnovni ugovor, čime se suštinski trošak prenosi sa koncesionara na državu Srbiju.

Alpina-Por je, između ostalog, zatražio dodatne garancije od države za frekvenciju saobraćaja u vrednosti većoj od 200 miliona evra, produžetak roka za izgradnju autoputa Horgoš-Požega za četiri godine, kao i produžetak koncesije sa 25 na 30 godina.

Kako se dodaje u saopštenju, Nacionalni savet za infrastrukturu je osnovan radi koordinacije i upravljanja projektima iz oblasti infrastrukture kako bi se ubrzao, pre svega privredni, a zatim i celokupni razvoj Srbije.

Ističe se da je Savet zaključio da su osnovni prioriteti nove Vlade da se završi Koridor 10, počne izgradnja autoputa Beograd-južni Jadran i modernizuje železnica u Srbiji.

Dodaje se da će članovi Saveta pratiti realizaciju projekata od raspisivanja tendera do okončanja radova.

Predsednik saveta je predsednik Srbije Boris Tadić, njegov zamenik je potpredsednik Vlade za privredni razvoj Mlađan Dinkić a članovi su ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, ministarka finansija Diana Dragutinović i ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Članovi Saveta su i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, ministar poljoprivrede Saša Dragin, potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić kao i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Beograda.

U saopštenju se takođe navodi da je na sednici zaključeno da svi resorni ministri naprave listu značajnih projekata iz svojih oblasti, nakon čega bi se utvrdio Nacionalni plan izgradnje infrastrukture u periodu od četiri godine.

Dogovoreno je i da će to telo nastojati da pokrene i koordinira program izgradnje evropskih puteva u Srbiji, u vrednosti od oko pet miliona evra, kao i program unapređenja železničkog, vazdušnog i rečnog saobraćaja.

Kako bi se omogućilo da infrastrukturni projekti od nacionalnog i regionalnog značaja budu uspešno započeti i okončani, dogovoreno je da Savet obavlja koordinaciju rada organa i institucija nadležnih za realizaciju istih.

To telo će razmatrati sva znacajna pitanja iz delokruga organa državne uprave, autonomnih pokrajina, grada Beograda, gradova i opština, koja su od značaja za razvoj infrastrukture, a sve u cilju sveobuhvatnog i ravnomernog razvoja Srbije.

Savet će na narednim sednicama, razmotriti strategiju i predložiti plan investicija u oblasti energetike i telekomunikacija.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE