• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Od septembra veće penzije

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da od septembra penzioneri u Srbiji mogu da očekuju jednokratno povećanje penzija.

 Ljajić: Od septembra veće penzije Izvor: MONDO

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je u sredu da već od septembra penzioneri u Srbiji mogu da očekuju jednokratno povećanje penzija deset odsto.

Prema koalicionom sporazumu sa PUPS-om, predviđeno je to jednokratno povećanje od deset odsto i "verujem da će ono uslediti od septembra kada budu stvoreni neophodni pravni uslovi", rekao je on novinarima tokom posete Gerontološkom centru u Novom Sadu.

Ministar je istakao da će, posle tog jednokratnog povećanja, početi ostvarivanje drugog dela dogovora s PUPS-om koji predviđa rast penzija na 70 odsto prosečne plate u Srbiji, napominjući da se mora menjati indeksacija kako bi se povećalo učešće zarada u određivanju nivoa penzija.

"Dinamika realizacije tog plana zavisiće od finansijskih mogućnosti i očuvanja makroekonomske stabilnosti zemlje", rekao je Ljajić predajući Domu za stare na Limanu kombi vozilo i tri klima uređaja, poklon ministarstva ustanovi u kojoj su smeštena 274 korisnika.

"U Srbiji, nažalost, nemamo dovoljno kapaciteta za smeštaj starih osoba, što je naročito izraženo u Beogradu i Novom Sadu", rekao je on i naglasio da se u okviru reforme socijalne zaštite predviđa izgradnja malih domova za smeštaj manjeg broja korisnika, čime će biti poboljšan kvalitet usluga.

Ističući da Vojvodina prednjači u pogledu smeštaja i pružanja usluga za starije osobe, u što se uverio i posetom domu na Limanu, Ljajić je istakao da bi takvi standardi trebalo da budu primenjeni na području cele Srbije.

Podsećajući da u Srbiji ima 1,2 miliona starijih od 65 godina, od kojih je 300.000 u Vojvodini, on je napomenuo da u EU četiri odsto ukupnog broja starih može da bude zbrinuto u domovima i sličnim ustanovama dok su naši smeštajni kapaciteti svega 0,5 odsto.

U skladu s reformom, biće razvijani i drugi vidovi socijalne pomoći starijima kao što su pomoć u kući, dnevni boravci i privremeni smeštaji, što će sve biti ostvarivano u saradnji sa pokrajinskom vlašću i lokalnim samoupravama, rekao je ministar.

Ljajić je posetio i Klinički centar, podržao akciju Donorske mreže Vojvodine za zaveštanje organa "Šansa za novi život" i upisao se u knjigu donora, dobivši donorsku karticu.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE