• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niža početna cena za "Jat"?

Mlađan Dinkić najavio mogućnost snižavanja početne cene za "Jat" sa 150 miliona evra, zbog krize u svetu koja je ugrozila avio-kompanije.

 Niža početna cena za "Jat"? Izvor: MONDO

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je Tanjugu da će do kraja jula biti raspisan tender za privatizaciju 51 odsto kapitala "Jat ervejza" i nagovestio mogućnost snižavanje početne cene sa prvobitnih 150 miliona evra, zbog trenutne krize u svetu koja je ugrozila avio-kompanije.

"Verovatno ćemo prihvatiti predlog našeg privatizacionog savetnika da nešto snizimo početnu cenu kako bi obezbedili veću konkurentnost, odnosno da jedan dug koji ima 'Jat' prema Narodnoj banci Srbije ne konvertujemo u kapital, već da ga ostavimo kao obavezu budućem kupcu, koji onda može da pregovara reprogramiranje tog duga", rekao je Dinkić.

On je naveo da je vlada svesna činjenice da se avio - industrija u celom svetu nalazi u velikoj krizi i objasnio da "Jat ervejz" trenutno radi u takvim uslovima da vlada nema drugo rešenje nego da pokuša sa tenderom, da se vidi kakav će biti rezultat.

"'Jatu' su neophodne investicije i pokušaćemo da nađemo strateškog partnera na novom tenderu, a naravno, imamo i kasnije rezervnu varijantu u slučaju da ne budemo zadovoljni ishodom tog tendera", nagovestio je Dinkić.

Na pitanje da li je ruska kompanija "Aeroflot" odustala od kupovine "Jat ervejza", Dinkić je rekao da ruski avio-prevoznik nije formalno obavestio srpsku stranu o odustajanju i da je tu vest video u nekim sredstvima javnog informisanja.

Dinkić je rekao i da bi do kraja ove godine bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku trebalo bi da dostigne 7.000 evra i svaka godina približavanja Srbije EU donosiće rast privrede, a naša država moraće sama da privuče pet do osam milijardi dolara direktnih stranih investicija svake naredne godine.

Ministarstvo je, upravo zbog toga, pripremilo predlog nove uredbe koja će danas biti na sednici Vlade Srbije, a predviđa da država pokrije do 25 odsto vrednosti ulaganja strateškim investitorima koji ulože više od 200 miliona evra i zaposle više od hiljadu ljudi, najavio je Dinkić u intervjuu Tanjugu.

"Ova posebna pogodnost ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji u ovom trenutku u jugoistočnoj Evropi i važiće samo do 2010. godine, jer je naša ideja - ko prvi dođe na ovo tržište od velikih kompanija da ima te posebne uslove, a kasnije neće biti potrebe za tim stimulacijama", precizirao je Dinkić i dodao da je ideja bila da se podstakne ulazak velikih kompanija iz oblasti informatike, telekomunikacija i elektronike.

Dinkić je najavio da će sledeće nedelje u skupštinsku proceduru biti poslat obećani set antikorupcijskih zakona, zakon o zapleni imovine stečene korupcijom i kriminalom i drugi zakonski predlozi, koji će pokazati rešenost vlade da se obračuna i sa korupcijom.

Odgovarajući na pitanje kada će građani Srbije moći da vide prve efekte rada nove vlade, potpredsednik Vlade Srbije je istakao da će svaka godina približavanja EU donositi veći nivo BDP-a i da će svake godine će biti bolje, a podsetio je da smo pre godinu dana imali BDP oko 5.500 evra po stanovniku.

"Neće se stvari dešavati 'preko noći', ali bitno je da svake godine napredujemo po malo, a onog časa kada postanemo članica EU da budemo ravnopravni članovi sa drugim zemljama centralne Evrope, koje su već ušle u EU", istakao je sagovornik nacionalne novinske agencije.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE