• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena nafte skočila - posle velikog pada

Sirova nafta je na svetskim berzama poskupela, nakon tri dana uzastopnog pada od ukupno 15 dolara po barelu.

 Cena nafte skočila - posle velikog pada Izvor: MONDO

Skok je posledica vesti o proširenju štrajka u brazilskoj naftnoj industriji.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi danas porasla za 2,39 dolara na 131,68 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta za isporuku u septembru na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za gotovo identičan iznos na 133,35 dolara za barel.,

Tokom utorka, srede i četvrtka, cena barela američke nafte je pala za ukupno 15 dolara po barelu, a "brent" nafte za gotovo 13 dolara.

"Cena je danas porasla za više od dva dolara usled vesti da se štrajk radnika naftne industrije u Brazilu proširio na sve filijale za proizvodnju i preradu državnog giganta 'Petrobrasa", izjavio je analitičar londonske brokerske firme "Sakden", Majkl Dejvis.

Razlog za naglo pojeftinjenje nafte proteklih dana je zabrinutost trgovaca da će usporavanje privrednog rasta u SAD dovesti i do pada tražnje u tom najvećem svetskom potrošaču energenata.

"U isto vreme su sve očitiji znaci da kriza američke privrede utiče i na ostatak sveta, tako da su najnoviji ekonomski podaci u Evropi, Velikoj Britaniji i Japanu zabrinjavajući, a čak je primetno i usporavanje privrednog rasta u Indiji i Kini, zemljama koje najviše utiču na svetsku tražnju energenata", kaže Dejvis.

Na pad cena prethodnih dana je uticao i neočekivani rast zaliha sirove nafte i benzina u SAD prošle nedelje.

Statistička služba američkog Ministarstva energetike je juče objavila nedeljni izveštaj o zalihama u SAD, koji je pokazao rast zaliha sirove nafte od tri miliona barela, dok su analitičari očekivali pad od 2,2 miliona barela. Pored toga, zalihe benzina su, takođe, neočekivano porasle.

Povećanje zaliha sirove nafte i benzina u SAD pokazuje da visoke cene motornih goriva počinju da utiču na slabljenje tražnje i to usred letnje sezone, kad Amerikanci tradicionalno dosta putuju, objašnjavaju analitičari.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE