• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BELEX15 porastao, BELEX line pao

BELEX15 skočio za 0,02 odsto, a BELEX line pao za 0,04 odsto. Na nedeljnom nivou oba indexa pala više od 3 odsto.

 BELEX15 porastao, BELEX line pao Izvor: MONDO

Indeksi Beogradske berze u petak su imali različita kretanja - Belex15 je zabeležio blagi porast od 0,02 odsto u odnosu na četvrtak i vredi 1.520,57 indeksnih poena, dok je BELEX lajn opao za 0,04 odsto i zaključen je na 2.722,19 indeksnih poena.

Na nedeljnom nivou, BELEX15 pao je za ukupno 3,58 odsto, a Belex lajn za 3,19 odsto procenata.

Prema izveštaju Berze, strani investitori su u petak bili manje aktivni od domaćih akionara pošto su u ukupnim transakcijama učestvovali sa 40,57 odsto, pri čemu im je bila mnogo atraktivnija prodaja akcija gde su zabeležili učešće od 52,03 odsto, nego kupovina u kojoj su učestvovali sa 29,11 odsto.

Ove nedelje, stranci su imali sličan učinak u ukupnim transakcijama - 42,94 odsto, ali im je interesovanje bilo više okrenuto kupovini (43,14 odsto) nego prodaji (42,73 odsto) hartija od vrednosti.

U okviru ukupnog prometa u petak je bilo 350 transakcija akcijama preduzeća u ukupnoj vrednosti od 58,2 miliona dinara.

Dan ranije bilo je 419 transakcija sa kojima je ostvaren promet od gotovo 452 miliona dinara, a tokom cele nedelje ostvaren je promet veći od 1,08 milijardi dinara, što je skoro polovina prometa u prethodnoj nedelji.

Zemunski "Navip" se u petak ponovo vratio na listu dobitnika, jer su mu vrednosni papiri porasli za 3,68 odsto i sada koštaju 1.970 dinara, što ga je dovelo na treće mesto dnevnih dobitnika.

Prva dva pripadaju "Metalcu" iz Gornjeg Milanovca čije su akcije poskupele za 16,56 odsto, ili na 3.498 dinara i beogradski "Progres" čije deonice vrede 456 dinara, što je za 9,62 procenata više nego dan ranije.

Najveći rast cene akcija tokom ove nedelje zabeležilo je građevinsko preduzeće "Napred" iz Beograda čije su se deonice prodavale za 9,07 odsto skuplje nego sedmicu ranije. Slede Metalac iz Gornjeg Milanovca sa nedeljnim skokom od šest odsto i zemunski "Navip" sa rastom od 3,68 odsto.

Najveći gubitnik u petak je "Elektromontaža" iz Beograda kojoj je cena hartija pala na 12.000 dinara, što je pad od 7,70 odsto.

Drugo mesto po padu cene zauzela je "Čačanska banka" sa padom od 7,59 odsto, a na trećem se našao Veterinarski zavod Subotica sa padom od 2,86 odsto.

Najveći gubitnici na nedeljnom nivou su beogradska "Energomontaža" sa velikim padom od čak 25,23 odsto, zatim "Čačanska banka" sa takođe velikim padom od 20,06 odsto i "Telefonija" iz Beograda koja je pala za 12,45 odsto.

Na Beogradskoj berzi u petak se najviše trgovalo hartijama "Metals banke" koja je ostvarila promet od oko 10,6 miliona dinara, Agrobanke koja je ostvarila osam i po miliona dinara i AIK banke u ukupnom obimu od oko šest miliona dinara.

AIK banka je, međutim, zauzela prvo mesto na listi akcionarskih društava čijim se papirima najviše trgovalo na nedeljnom nivou, kada je ostvarila ukupan promet od preko 380 miliona dinara.

Drugo mesto pripalo je "NLB LHB" banci za promet od oko 279 miliona dinara, a treće novosadskoj "Metals banci" za promet od blizu 26 miliona dinara, na sedmičnom nivou.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE