• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo poskupljenje u Jatu?!

"Jat ervejz" je, po drugi put za mesec dana, povećao visinu takse za gorivo. Takse skuplje od avionskih karti.

 Novo poskupljenje u Jatu?! Izvor: MONDO

Građani Srbije koji su odlučili da na letovanje putuju avionom biće zatečeni još jednim poskupljenjem, piše "Blic". "Jat ervejz" je, po drugi put za mesec dana, povećao visinu takse za gorivo, a ovaj potez objašnjavaju novim skokom cene nafte na svetskom tržištu.

Za Tursku, Grčku, Italiju i Španiju taksa za gorivo biće skuplja za 12 evra, dok će je putnici za Egipat plaćati čak 24 evra više nego do sada. Nije to, međutim, jedino što brine putnike, s obzirom na to da su i do sada sve aerodromske takse za građane Srbije bile preskupe.

Ukoliko putuju avionom posle 28. jula, a već sad su uplatili letovanje na nekoj od destinacija u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Španiji ili Italiji, građani će morati da doplate razliku zbog novog poskupljenja takse za gorivo.

U odnosu na početak godine, takse za gorivo poskupele su i za više od 100 odsto. U "Jat ervejzu" kažu da će zbog drastičnog porasta cene kerozina kompanija ostvariti zaradu manju od dvadesetak miliona evra.
Na troškove avio-goriva biće utrošeno oko 60 miliona evra, iako je programom poslovanja za 2008. godinu bilo predviđeno 37 miliona evra.

U beogradske turističke agencije već su stigle nove cene taksa za gorivo, koje će početi da se primenjuju od 28. jula. Tako će za šest dana ova taksa za Grčku iznositi 56 evra, dok će se za Tursku, Italiju i Španiju ona naplaćivati 58 evra. Najskuplja je taksa za Egipat, koja će putnike koštati čak 74 evra.

Da su samo cene karata u pitanju, mnogo više građana Srbije bi putovalo avionom. Ipak, većina se radije odlučuje da se do željene destinacije preveze autobusom, jer su aerodromske takse preskupe. Neke su identične avionskoj karti, a neke je premašuju.

Poslednji primer je ponovo uvedeni let Beograd-Pula-Beograd. Povratna karta na ovoj liniji iznosi 69 evra, dok je za aerodromske takse neophodno izdvojiti još 75 evra.

"Da nema ovih taksi ili da nisu ovako visoke, bez razmišljanja bih putovao avionom. Ovako ću se autobusom klackati sedam-osam sati. To će možda biti mučenje, ali ću imati dodatnih 80 evra za trošenje. Od toga na moru mogu da živim nekoliko dana", kaže Goran Stanković.

Ovaj Beograđanin, kao i većina građana Srbije, ne zna šta zapravo plaća uz cenu karte i na čiji račun se uplaćuje taj novac. Svoje usluge, do najsitnijeg detalja, naplaćuje beogradski aerodrom, avio-kompanija kojom se leti i aerodrom na koji avion sleće.


Cenom aerodromske takse Aerodroma "Nikola Tesla" od 16,5 evra obuhvaćeno je korišćenje svih usluga koje se pružaju putnicima, počev od trenutka kada putnik uđe u terminalnu zgradu pa do ulaska u avion.

Tako se, kroz ovu taksu, naplaćuje čekiranje karte, predaja prtljaga, korišćenje infrastrukture, prostorija za majku i dete, usluga za putnike sa otežanim kretanjem i drugo.

Beogradski aerodrom naplaćuje i takozvanu sekjuriti taksu, odnosno taksu za bezbednost, koja iznosi 4,5 evra.

"Posle terorističkih napada na Njujork 11. septembra 2001. godine, zahtevi u pogledu ljudstva i opreme u vazduhoplovstvu su se znatno povećali. Mi smo sedam godina finansirali te zahteve iz sopstvenih potencijala. Da bismo i ubuduće mogli da odgovorimo na sve bezbednosne probleme, bilo je neophodno da se uvede taksa za bezbednost, a saglasnost je dala Vlada Srbije početkom ove godine", objašnjava dr Velimir Radosavljević, zamenik generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla".

Osim usluga koje pruža beogradski aerodrom, udeo u aerodromskim taksama ima i nacionalna avio-kompanija. Osim pomenute takse za gorivo, "Jat" naplaćuje i "usluge izdavanja karte".

Kroz ovu taksu svaki putnik plaća uslugu čekiranja, utrošen papir, štampanje karte, internet i drugo. Cene su različite, a kreću se od 12 evra za region do 40 evra za Dubai. Za let do većine evropskih zemalja ova usluga košta putnike 30 evra.

Svaki putnik uz cenu karte plaća takse aerodroma na koji sleće, a cene su veoma različite. Tako za London one iznose preko 37 evra, dok su za popularne turističke destinacije mnogo niže.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE