• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za upis besplatnih akcija još sedam dana

Agencija za privatizaciju podsetila je da rok za upis besplatnih akcija ističe za sedam dana, 31. jula.

 Za upis besplatnih akcija još sedam dana Izvor: MONDO

Upis besplatnih akcija i novačane nadoknade od prodaje akcija privatizovanih društvenih preduzeća počeo je 28. januara ove godine i do sada se prijavilo 4.646.680 građana.

Prijavljivanje je omogućeno na posebnim šalterimna u svim filijalama pošta u Srbiji, a zaposleni i bivši zaposleni šest javnih preduzeća, čije će akcije biti podeljene, EPS, Telekom Srbije, JAT ervejz, NIS, Galenika, Aerodrom "Nikola Tesla", prijavljuju se u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za građane u inostranstvu bilo je omogućeno prijavljivanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Za sve građane koji nisu u mogućnosti da se prijave omogućen dolazak posebne komisije.

Za prijavljivanje je potrebna lična karta i broj dinarskog računa u banci. Građani koji nemaju otvoren račun u banci u pošti mogu da ga besplatno otvore.

Zaposleni i bivši zaposleni šest javnih preduzeća uz ta dokumenta moraju da prilože i potvrdu o ostvarenom radnom stažu u javnom preduzeću za čije se besplatne akcije prijavljuju, fotokopiju radne knjižice i uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci.

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji su bili punoletni do 31. decembra 2007. i upisani su u birački spisak, zatim da su na dan 3.januara 2008. bili državljani Srbije, a na dan 30. juna 2007. imali prebivaliste na teritoriji Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, kao i da nisu već ostvarili pravo na besplatne akcije.

Građanima koji su ostvarili pravo na besplatne akcije preduzeća u kojem su radili, a koje su male vrednosti ili su bezvredne jer je preduzeće u stečaju, od 14. aprila ove godine je omogućeno je da se odreknu tih akcija.

Uslovi za odricanje su da građani tim akcijama nisu raspolagali i da nisu ostvarili pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo stečajne ili likvidacione mase po osnovu tih akcija.

Do sada je zahteve za odricanje od akcija podnelo 117.102 građana, a poništena je 281 potvrda o pravu na besplatne akcije.

Upis u evidenciju nosilaca prava na besplatne akcije obustavljen je, na zahtev građana, u 924 slucaja. Za besplatne akcije, kako je navela Agencija za privatizaciju, prijavilo se 1.670 maloletnika.

Agencija je obavezna da sve građane koji su se prijavili za besplatne akcije obavesti o njihovom statusu do kraja godine. To se odnosi na potvrdu o ostvarenom pravu na besplatne akcije, ali i na eventualne dopune prijave.

Očekuje se da će isplata novčane naknade iz privatizacionog registra početi u prvom kvartalu 2009. godine, a besplatne akcije dodeljivaće se sukcesivno do kraja 2010. godine.

Raspodela besplatnih akcija javnih preduzeca obavljaće se posle njihove privatizacije, a najkasnije u roku od šest meseci.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE