• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: U septembru povišica penzija

"U pripremi je uredba kojom će se obezbediti vanredno povećanje penzija", najavio je premijer.

 Cvetković: U septembru povišica penzija Izvor: MONDO

Srpski premijer Mirko Cvetković izjavio je da će mere koje Vlada Srbije namerava da sprovodi u naredne četiri godine obezbediti bolji život svim građanima Srbije, a penzioneri će taj boljitak osetiti već u septembru.

"U pripremi je uredba kojom će se obezbediti vanredno povećanje penzija", najavio je premijer u intervjuu za agenciju Beta. On je dodao da se još razmatra mogućnost da li će sve penzije biti uvećane za 10 odsto, što je bilo predizborno obećanje članica vladajuće koalicije, ili će penzioneri sa manjim penzijama dobiti veću povišicu od onih koji imaju veća mesečna primanja.

"Ministarstvo finansija preračunava iz kojih izvora će se obebediti veći budžetski izdaci za isplatu penzija, ali penzioneri u svakom slučaju mogu da očekuju povišice", istakao je Cvetković.

Rebalansom ovogodišnjem budžeta, kako je dodao, neće značajnije biti izmenjene prvobitno utvrđene cifre o prihodima i rashodima državne kase, odnosno granice javne potrošnje.

Stanje u državnoj kasi je, prema njegovim rečima, stabilno, odnosno tekući prihodi i rashodi su u planiranim okvirima. "Moguće je da će deficit u delu budžeta 'ispod crte', koji se odnosi na isplate ranijih dugova, a posledica je smanjenih prihoda od privatizacije, biti oko 30 milijardi dinara", dodao je Cvetković.

Taj manjak će se, kako je rekao, nadomestiti prodajom državnih obveznica, ali još nije odlučeno kada će se i pod kojim uslovima prodavati ti vrednosni papiri. Oni će, najverovanije, biti emitovani u dinarima, kako bi se podržala domaća valuta.

Budžet Srbije popuniće se i novcem od prodaje Naftne industrije Srbije (NIS), što je deo energetskog sporazuma između Srbije i Rusije, a Cvetković se nada da će se to gododiti i pre kraja ove godine, kako je predviđeno protokolom o sprovođenju tog sporazuma. "Ne očekujem da će pregovori s ruskim partnerom trajati dugo", dodao je premijer i ukazao na značaj primene gasno-nafnog aranžmana s Rusijom.

Cvetković je naveo i da su počeli razgovori s predstavnicima međunarodnih banaka (EBRD, EIB...) o finansiranju radova na Koridoru 10, a jednim delom će se i iz budžeta finansirati taj krupni infrastrukturni projekat.

Povodom upućivanja protestnih nota Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog primene uredbe vlade o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište u republikama bivše SFRJ, on je rekao da je zatražio od stručnog tima vlade za pitanja sukcesije da se utvrdi stručna zasnovanost navoda iz dobijenih nota.

Uredbu je u junu ove godine donela tadašnja tehnička, odlazeća vlada Srbije, u kojoj je Cvetković bio ministar finansija, a u tim bivšim republikama SFRJ je protumačena kao nacionalizacija imovine njihovih kompanija. "Prve informacije pokazuju da je Uredba doneta kao recipročna mera, odnosno odgovor na slične odluke u bivšim republikama, i ona nema nikakvu političkum već ekonomsku pozadinu", naveo je Cvetković.

Kako je objasnio, cilj donošenje osporavane uredbe jeste da se omogući uknjiženje imovine društvenih preduzeća na teritoriji Srbije koja su bili ogranci kompanija iz bivših republika.

Nesporazumi u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa bivših jugoslovenskih republika nastali su, prema tumačenju Cvetkovića, i zbog zastoja u radu mešovite komisije koja je za to bila zadužena.

U intervjuu agenciji Beta, premijer Srbije rekao je i da postoji rešenost nove vlade da usvoji zakon o restituciji, ali da još nije pronađeno najbolje rešenje. "Moguće je da će nacrt zakona o restituciji ponovo biti razmatran, kao i da se različitim zakonima reguliše vraćanje oduzete imovine i gradskog građevinskog zemljišta", rekao je Cvetković.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE