• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta ispod 122 dolara zbog pada tražnje u SAD

Sirova nafta se u sredu na svetskim berzama prodaje po ceni ispod 122 dolara za barel

 Nafta ispod 122 dolara zbog pada tražnje u SAD Izvor: MONDO

Sirova nafta se danas na svetskim berzama prodaje po ceni ispod 122 dolara za barel, pošto je juče značajno pojeftinila usled strepnje da ovogodišnje poskupljenje energenata negativno utiče na tražnju benzina u SAD.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u septembru je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 51 cent, na 121,68 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vreme pojeftinila za 42 centa, na 122,29 dolara za barel, prenele su svetske agencije.

Investitori očekuju nove dokaze o padu potrošnje benzina u SAD kad, krajem današnjeg dana, statistička služba američkog ministarstva energetike objavi nedeljni izveštaj o zalihama u prethodnoj sedmici, izjavio je viši analitičar australijske banke ANZ, Mark Pervan.

Očekuje se da će izveštaj pokazati rast zaliha benzina od 400.000 barela, kao i pad zaliha sirove nafte od 1,3 miliona barela u sedmici zaključno sa 25. julom, naveo je Pervan.

Cena sirove nafte je u poslednjih 19 dana značajno pala i sada je 17 odsto niža u odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel od 11. jula. Nafta je, istovremeno, danas oko 60 odsto skuplja nego u isto vreme lani.

Na pad cene je uticala i izjava predsednika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Šakiba Kalila da ne vidi potrebu da taj kartel smanji proizvodnju, čak i ako cene nastave da padaju.

Veće pojeftinjenje je, ipak, sprečilo jučerašnje saopštenje naftnog giganta "Rojal Dač Šela" da možda neće moći da ispuni neke obaveze za isporuku nafte zato što je u napadu nigerijskih pobunjenika oštećen jedan naftovod u toj afričkoj zemlji.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE