• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struja od sutra skuplja 8,9 odsto!

Cena struje za domaćinstva u Srbiji od petka će biti veća u proseku za 8,9 odsto, saopštila je Agencija za energetiku.

 Struja od sutra skuplja 8,9 odsto! Izvor: MONDO

Vlada Srbije odobrila je da struja od petka za sve potrošače poskupi u proseku za 8,4 odsto tako da će "prosečna godišnja cena" kilovat sata biti 4,51 dinar.

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je agenciji Beta da je cena struje morala da se poveća zbog "rasta cena imputa u proizvodnji", dodajući da je električna energija u Srbiji i dalje najjeftinija u regionu.

"Ako može da postoji povoljan momenat za poskupljenje to je ovaj sada, zato što bar još nekoliko meseci pre glavne grejne sezone i velike zimske potrošnje, potrošači promenu neće osetiti na visini računa", kazao je on.

Milosavljević je naglasio da će "rast cena struje uticati na avgustovsku inflaciju sa 0,68 odsto, a računajući indirektan rast, najviše do jedan odsto".

Beogradski energetski sajt Enerdžiobzerver (www.energyobserver.com) ocenio je da je samo delimično opravdano poskupljenje struje.

"EPS bi trebalo prvo da obavesti svoje potrošače koliko novca je sakupio od poslednjeg poskupljenja struje i gde je potrošio taj novac", kazala je urednica tog sajta Sijka Pištolova.

Ekonomista Goran Nikolić ocenio je da je poskupljenje struje opravdano, jer je to jedini način da Srbija stekne mogućnost da investira u nove energetske objekte u budućnosti.

On je dodao da troškovi struje u inputima učestvuju oko tri odsto i da se za toliko može očekivati da će biti veći i troškovi privrednih subjekata.

Predsednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov ocenila je da politika Vlade Srbije da ne štiti potrošače ne bi trebalo da je sprečava da se bori za stvaranje konkurencije na tržištu struje.

"Cena struje je previsoka i to je klasičan primer socijalne nepravde i neuređenog tržišta električne energije u Srbiji", kazala ja Popov agenciji Beta.

Struja u Srbiji u ovoj godini poskupela je 1. marta u proseku za 7,6 odsto i od tada se primenjuje i novi tarifni sistem za obračun utrošene električne energije.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE