• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jat tehnika" pred štrajkom

Zaposleni u "Jat tehnici" započeće štrajk zbog sumnje da "nadležni nameštaju tender", kako bi tu firmu prodali ispod cene jednoj azijskoj firmi

 "Jat tehnika" pred štrajkom  Izvor: MONDO

Zaposleni u "Jat tehnici" započeće štrajk zbog sumnje da "nadležni nameštaju tender", kako bi tu firmu prodali ispod cene jednoj azijskoj firmi, izjavio je Tanjugu predsednik Sindikata vazduhoplovnih mehaničara Srbije Dragan Bogdanović.

Ne pricizirajući za koju firmu se sumnja da joj se tender "namešta", Bogdanović je rekao da je "reč o jednoj singapurskoj firmi koja je ranije dolazila u 'Jat tehniku' (i za koju svi znaju), izrazila zainteresovanost ali i iznela svoje stavove da avio-mehaničara ima previše i da treba da rade četiri puta više".

On je objasnio da su u "Jat tehnici" posle takvih izjava prestali da razmišljaju o toj firmi kao potencijalnom kupcu, ali da su i tada počele glasine.

Prema njegovim navodima, zaposleni smatraju da je sve već dogovoreno, ta kompanija će postati vlasnik "Jat tehnike" a "tender je samo farsa".

Bogdanović je rekao da je izvršni odbor sindikata avio-mehaničara prošle nedelje izglasao jednoglasnu odluku da se "krene u pripremu štrajka".

On je dodao da bi po planu, trebalo prvo da to budu štrajkovi upozorenja a ukoliko se sa državom ne postigne dogovor u vezi sa tenderom, započeće i veće štrajkačke aktivnosti.

Bogdanović je rekao da su predstavnici Agencije za privatizaciju i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja prilikom raspisivanja tendera dogovorili o uslovima ali da ti oni nisu ispoštovali.

"Obećano nam je da će biti osnovana skupština preduzeća, kao i tenderska komisija koja bi razmatrala ponude i ništa se od toga nije realizovalo", tvrdi on.

Bogdanović je dodao da u tom preduzeću očekuju da se u najskorije vreme održi sastanak sa predstavnicima agencije, u vezi prolongiranja tenderske prodaje "Jat tehnike".

"Tehnika u ovom trenutku vredi između 100 i 200 miliona evra, dok je knjigovodstvena vrednost 10 miliona evra. Pribojavamo se da neki kupac kome je država omogućila da nas kupi za tu sumu može da nas preproda posle par meseci ili da hangare pretvori u magacine jer smo mi na idealnom mestu za tako nešto", rekao je on.

Bogdanović je dodao da će se, da se to ne dogodi, insistirati na preziciranju minimalne cena za to preduzeće.

On je kazao da "Jat tehnika" zbog prolongiranja procesa ima višestruke štete, kao i da se zbog ugovora koji je sklopljen sa "Jatom" u vezi sa servisiranjem aviona načinjena šteta procenjuje na 800 miliona dinara, odnosno na oko 10 miliona evra.

"Dolar je u poslednje dve godine drastično pao na svetskim berzama i ta razlika u dolaru, 'Jat tehniku' košta 800 miliona dinara ", rekao je Bogdanović i dodao da se to negativno odražava i na samo poslovanje, kupovinu delova, redovnost plata...

Agencija za privatizaciju je polovinom jula objavila javni poziv za učesće na tenderu radi prodaje 70 odsto kapitala "Jat tehnike". Rok za dostavljanje ponuda je 26. septembar.

Interesovanje za "Jat tehniku" ranije su iskazali singapurska kompanija za remont aviona SIT, i nemačka "Lufthanza".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE