• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena nafte najniža u poslednja tri meseca

Sirova nafta je na svetskim berzama pojeftinila treći dan zaredom, pošto je Rusija objavila prekid sukoba u Gruziji.

 Cena nafte najniža u poslednja tri meseca Izvor: MONDO

Sirova nafta je na svetskim berzama danas pojeftinila treći dan zaredom, pošto je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila da se očekuje poboljšanje u snabdevanju tim energentom, a Rusija objavila prekid sukoba u Gruziji.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u septembru je na NJujorškoj robnoj berzi pala na 113,13 dolara za barel, pošto je u jednom trenutku pala na najniži iznos od početka maja ,od 112,48 dolara, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno pojeftinila na 111,30 dolara za barel, preneo je Rojters.

IEA, savetnik u sektoru energetike za 27 industrijalizovanih zemalja, zadržala je prognozu rasta tražnje nafte za ovu godinu na istom nivou, a onu za 2009. je neznatno povećala.

S druge strane, Agencija je smanjila prognozu tražnje nafte koju proizvode članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za 2008. i objavila predviđanje da će ponuda biti povećana.

"Tražnja nafte koju proizvodi OPEK će biti manja od proizvodnih kapaciteta tog kartela, tako da tržište može da očekuje nagomilavanje zaliha", izjavio je analitičar konsultantske firme "Petromatriks" Olivije Žakob.

Tržište nafte nije izloženo većem pritisku, uprkos poremećaju isporuke "tečnog zlata" iz turske luke DŽejhan, izazvanom eksplozijom na naftovodu Baku-Tbilisi-DŽejhan.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je danas naložio obustavu vojnih operacija u Gruziji, tranzitnoj zemlji za kaspijsku naftu, a na pojeftinjenje nafte je uticalo i to što je vrednost američke valute porasla na šestomesečni maksimum u odnosu na evro.

Valuta Evropske unije je oslabila pošto je predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše prošle nedelje izjavio da privreda evro-zone beleži sporiji rast nego što se očekivalo.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE