• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji deflacija 1,1 odsto

U Srbiji je u julu zabelezena deflacija od 1,1 odsto, prema metodologiji Evropske unije, objavio je Republički zavod za statistiku.

 U Srbiji deflacija 1,1 odsto Izvor: MONDO

U Srbiji je u julu zabelezena deflacija od 1,1 odsto, prema metodologiji Evropske unije, objavio je u petak Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, godišnji rast potrošačkih cena je pao na 13,9 odsto, sa 14,9 procenata koliko je iznosio u junu.

U julu 2008. su u odnosu na prethodni mesec najviše povećane cene školarinine za 3,6 odsto. Transport je poskupeo za 1,7 odsto, zbog povećanja cena goriva. U grupi "Restorani i hoteli" prosečno julsko povećanje cena bilo je 0,4 odsto zbog povećanja cena pića.

Cene hrane i bezalkoholnih pića bile su niže za 3,5 odsto zbog sezonskog sniženja cena voća i povrća, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Prema standardnoj metodologiji Zavoda, kojom se meri rast cena na malo, inflacija u Srbiji u julu iznosila je 0,1 odsto, a u prvih sedam meseci 2008. godine rast cena bio je 6,2 odsto.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE